Seniorii au vârste cuprinse între 56 și 80 de ani. Cuprinși de emoții ca-n prima zi de școală, oamenii au spus că aceste cursuri sunt un bun prilej pentru ei ca să socializeze. Elena Olteanu are 75 de ani și spune că „Universitatea Vârstei a Treia” este o ocazie perfectă prin care să se simtă din nou utilă.
,,De abia aştept să încep, am mari emoţii. Eu drept vreau să studiez. Am mai vrut să dau de două ori la facultate în tinereţe, dar m-am măritat. Am terminat liceul la Brăila şi nici bacalaureatul nu îl luasem. Acum soţul a murit şi vreau să fac ceva pentru mine. Să nu fiu singură”, a mărturisit Elena Olteanu, o pensionară care participă la proiect.
Cursuri pentru pensionarii încă tineri
Alții cred că sunt încă tineri și astfel se pot reinventa.
„Studiez turism, inginerie şi kinetoterapie, ultima pentru că am o vârstă, poate mai învăţ ceva nou. De fapt dorinţa de a şti ceva nou m-a atras, nu îmi place să ruginesc. Am fost maistru în combinat, iar acum vin iar la şcoală”, a povestit Mircea Bălan (72 de ani).
Olta Ciuche a lucrat toată viața ca secretară și și-a dorit nespus de mult să studieze artele, după ce a ieșit la pensie.
„Este un proiect ideal pentru persoanele în vârstă. Este păcat că aşa ceva nu este la îndemîna tuturor. Este important la vârsta asta să socializăm, să vorbim între noi şi să aflăm lucruri noi. Ne ţinem creierul tânăr“, a spus Olga Ciuche (68 de ani).
Câțiva dintre ei au venit să studieze în cuplu. Este și cazul Ginei și a lui Cezar. Ea este contabilă, iar el polițist.
„Eu am venit cu partenerul. Suntem un cuplu şi împreună vrem să învăţăm lucruri noi, dar şi să socializăm cu cei de vîrsta noastră, singuratatea face rău “, spune Gina.
„Am fost student la vremea mea, am făcut Mecanica. Atunci parcă era mai interesant la Universitate. Vedem şi acum cum va fi. Este plăcut să înveţi la orice vârstă”, a mărturisit Cezar Iacob (57 de ani)
Universitatea Vârstei a Treia, proiect unic în țară
Și profesorii sunt entuziasmați să ia predea ca voluntari la Universitatea Vârstei a Treia, un program unic în țară.
,,Va fi fără doar şi poate interesant şi incintant deoarece studenţii aceştia au experienţă de viaţă şi sigur vom face schimb de cunoştinţe”, a spus George Schin, profesor la Universitatea Vîrstei a Treia, „Universitatea Dunărea de Jos”
„Suntem singura ţară din UE care nu avea o universitatea a vîrstei a treia. Acum avem acest proiect la Galaţi şi sperăm să se continue deoarece este important să nu uităm de vîrstnici”, a declarat Florin Tudor, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității „Dunărea de Jos”.
În China sunt 20.000 de universități ale vârstei a treia, iar în toată Europa există astfel de programe de studiu universitar dedicate vârstnicilor care au ca scop sporirea gradului de incluziune socială a bătrânilor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro