Universitățile din Rusia vor introduce un nou curs, în cadrul căruia studenții vor studia „ideologia rusă”, scrie Meduza, care citează două surse apropiate de Kremlin și trei angajați ai universităților din țară.
Cursul va fi un soi de analog al „comunismului științific”, predat în universitățile sovietice.
„Occidentul este în declin, el a subminat întotdeauna Rusia, dar vremurile acestea au trecut, noi avem un viitor măreț, o istorie și o cultură bogate și trebuie să profităm de această criză”, a explicat una dintre surse, rezumând subiectul noii materii.
Potrivit surselor, cursul este elaborat de Societatea Znanie (o fundație susținută de stat), cu participarea Ministerului Educației. Procesul va fi supervizat direct de la Kremlin, de Serghei Kirienko, adjunctul șefului administrației prezidențiale.
Noul curs ar trebui să apară în programă chiar anul viitor. Potrivit Meduza, studenții universităților tehnice îl vor studia timp de un an, iar cei din facultățile umaniste – „câțiva ani”. Cât despre cei de la facultățile de istorie și științe politice, aceștia vor urma cursul în fiecare an de studiu.
Potrivit primelor informații, cursul va fi împărțit în mai multe părți: partea istorică, „codul cultural”, „Rusia în lume” și „imaginea viitorului”. Conținutul blocurilor nu este deocamdată cunoscut, scrie Meduza.
Totuși, oamenii care ar putea fi însărcinați cu coordonarea acestor module sunt cât se poate de loiali Kremlinului.
Este cazul lui Mihail Piotrovski, directorul muzeului Hermitage, despre care Meduza scrie că a fost însărcinat cu supervizarea modulului pe tema „codului cultural”. În iunie, acesta declara: „Suntem cu toții militariști și imperialiști. Războiul este afirmarea de sine a unei națiuni”.
Mihail Kovalciuk, care ar putea superviza elaborarea ultimului modul, cel dedicat viitorului, este considerat un membru al „cercului intim” al lui Vladimir Putin.
Potrivit surselor apropiate Kremlinului, citate de Meduza, principalele linii ale noului curs vor fi schițate în cadrul unei conferințe a Societății Znanie intitulate „ADN-ul Rusiei”, care va începe pe 26 octombrie, la Soci.
Nu este prima măsură luată de Rusia pentru educarea „corespunzătoare” a tinerilor aflați în băncile școlii.
De anul acesta, școlile au introdus o oră numită: „Conversație despre lucruri importante”, o lecție care are loc în fiecare luni. Elevilor li se povestește despre războiul din Ucraina, printre altele. În fiecare săptămână, elevii cântă imnul țării și înalță steagul.
În ultimii ani, profesorii care au fost critici la adresa regimului au demisionat sau au fost demiși, iar programele lor de studii au fost închise, scrie și Mediazona, un alt site independent rus.
Școala Superioară de Economie și-a închis programul de masterat în Drepturile Omului și Guvernare Democratică. Filiala din Sankt Petersburg a Școlii Superioare l-a concediat pe Iskander Yasaveiev, un cercetător de la Centrul de Studii pentru Tineret, care a fost catalogat drept „agent străin”.
Departamentul de jurnalism al Universității de Stat din Moscova a renunțat la modulul de jurnalism politic. Procuratura a calificat programele de arte liberale de la Academia Rusă de Economie și Școala de Științe Sociale și Economice din Moscova drept „distrugătoare de valori tradiționale”.