Agenția de Ajutor și Lucrări a Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) a concediat mai mulți angajați în urma acuzațiilor Israelului, care nu au fost detaliate în mod public.

Principalul donator al UNRWA, SUA, se numără printre țările care au suspendat finanțarea acordată organizației în urma acuzațiilor. Agenția are aproximativ 13.000 de angajați în Fâșia Gaza, în contextul în care dezastrul umanitar continuă să se înrăutățească în enclava palestiniană asediată.

Ce este UNRWA și care e rolul său

UNRWA a fost înființată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) după războiul arabo-israelian din 1948 pentru a oferi asistență umanitară palestinienilor strămutați.

Organizația îi caracterizează pe refugiații palestinieni ca fiind orice „persoane al căror loc de reședință obișnuit a fost Palestina în perioada 1 iunie 1946 – 15 mai 1948 și care și-au pierdut atât locuința, cât și mijloacele de trai ca urmare a războiului din 1948″.

În prezent, 5,9 milioane de oameni se încadrează în această descriere, aceștia fiind în mare parte descendenții refugiaților inițiali. Israelul a respins posibilitatea de a le permite palestinienilor strămutați să se întoarcă acasă, argumentând că acest lucru ar schimba caracterul evreiesc al țării.

Avocata din București care a angajat un asasin să o ucidă pe fosta iubită a fiului său mort a fost reținută
Recomandări
Avocata din București care a angajat un asasin să o ucidă pe fosta iubită a fiului său mort a fost reținută

De la înființarea sa, Adunarea Generală a Națiunilor Unite – un organism al tuturor statelor membre, care au drept de vot – a reînnoit în mod repetat mandatul UNRWA. Agenția a oferit ajutoare umanitare pentru patru generații de refugiați palestinieni, potrivit site-ului său, acoperind educația, asistența medicală, infrastructura taberelor, serviciile sociale și asistența de urgență, inclusiv în perioade de conflict.

Cel puțin 152 de membri ai personalului UNRWA au fost uciși în Gaza de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, potrivit agenției.

În prezent, misiunea UNRWA administrează adăposturi pentru persoanele strămutate și distribuie singurul ajutor pe care Israelul îl permite – dar este mult mai mult decât atât. UNRWA oferă infrastructura cheie și instrumentele necesare vieții de zi cu zi, de care Fâșia Gaza a dus o lipsă acută de-a lungul ciclurilor sale aparent nesfârșite de violență, asediu și sărăcie.

Aegnția administrează facilități medicale și educaționale, inclusiv centre de formare a profesorilor și aproape 300 de școli primare – și produce manualele care îi educă pe tinerii palestinieni. Numai în Gaza, are aproximativ 13.000 de angajați. Fiind cea mai mare agenție a ONU care operează în Gaza, ea este esențială pentru eforturile umanitare.

Un bărbat analfabet, internat la Psihiatrie, apare a fi contestat prin e-mail o candidatură la Senat. PNL și PSD se acuză reciproc
Recomandări
Un bărbat analfabet, internat la Psihiatrie, apare a fi contestat prin e-mail o candidatură la Senat. PNL și PSD se acuză reciproc

În același timp, a devenit o unealtă în jocurile politice, fiind folosită de diferite tabere de-a lungul anilor. Israelul critică însăși existența sa, considerând că aceasta consolidează statutul de refugiați al palestinienilor, încurajând speranțele lor continue de a avea dreptul de a se întoarce pe pământurile de pe care au fost alungați în 1948 sau în timpul războaielor succesive.

Soarta refugiaților a fost o problemă centrală în conflictul arabo-israelian. Mulți palestinieni visează să se întoarcă în Palestina istorică, din care unele părți se află acum în Israel. Israelul respinge această pretenție și a criticat adesea înființarea UNRWA pentru modul în care permite moștenirea statutului de refugiat.

Ce acuzații îi sunt aduse

Detaliile privind acuzațiile aduse de Israel sunt puține. Nici Israelul, nici UNRWA nu au precizat natura presupusei implicări a angajaților UNRWA în sângerosul asalt al Hamas din 7 octombrie.

Un oficial israelian a declarat vineri pentru CNN că Israelul a împărtășit informații, atât cu UNRWA, cât și cu SUA, despre 12 angajați ai agenției care ar fi fost implicați în atacurile din 7 octombrie.

Comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, a declarat că a primit „informații despre presupusa implicare a mai multor angajați”. Pentru a proteja capacitatea agenției de a furniza asistență umanitară în Gaza, el a decis „să rezilieze imediat contractele acestor membri ai personalului și să lanseze o anchetă pentru a stabili adevărul”, potrivit unui comunicat de presă.

Imagini surprinse de românii din Spania după inundații: magazine jefuite, mii de oameni fără apă și curent
Recomandări
Imagini surprinse de românii din Spania după inundații: magazine jefuite, mii de oameni fără apă și curent

Orice angajat al UNRWA care a fost implicat în acte de terorism „va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărire penală”, a adăugat Lazzarini.

Într-o declarație emisă duminică, secretarul general al ONU, António Guterres, a precizat că nouă dintre cei 12 membri ai personalului UNRWA aflați în centrul acuzațiilor au fost concediați. Un altul a murit, iar identitatea altor doi era încă „în curs de verificare”.

„Orice angajat al ONU implicat în acte de teroare va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărire penală”, a declarat Guterres, adăugând că urmează o analiză independentă.

Pe lângă presupusa implicare a angajaților din 7 octombrie, Forțele de Apărare ale Israelului au mai afirmat sâmbătă, într-o declarație pentru CNN, că facilitățile UNRWA au fost folosite în „scopuri teroriste”.

Întrebată în legătură cu acuzația privind facilitățile UNRWA, agenția ONU a precizat: „Nu avem mai multe informații despre acest lucru, în stadiul actual. Biroul Serviciilor de Supraveghere Internă (organismul de supraveghere internă al ONU) va analiza toate aceste afirmații ca parte a investigației pe care Comisarul General al UNRWA le-a cerut să o întreprindă”.

Hamas neagă această colaborare

Într-un comunicat oficial publicat sâmbătă, Hamas a criticat decizia de a pune capăt contractelor angajaților și a acuzat Israelul că încearcă să submineze UNRWA și alte organizații care oferă ajutor umanitar în Gaza.

De asemenea, Hamas a negat că personalul ONU colaborează la acţiunile militanţilor săi.

„Condamnăm energic campania de incitare lansată de entitatea criminală sionistă împotriva instituţiilor internaţionale care contribuie la ajutorarea poporului nostru, care este supus genocidului nazist”, a transmis Hamas, în comunicat, potrivit Agerpres.

Gruparea islamistă a făcut referire la „acuzaţia neîntemeiată” formulată de Israel „împotriva Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu privire la o presupusă «complicitate» cu mişcarea Hamas”, precum şi o „incitare împotriva UNRWA cu obiectivul de a-i tăia finanţarea şi a priva poporul palestinian de dreptul său (de a beneficia) de serviciile acestor agenţii internaţionale”, a mai afirmat Hamas.

Pe de altă parte, ministrul pentru afaceri civile palestinian Hussein al-Cheikh a scris sâmbătă pe rețeaua de socializare X că UNRWA are nevoie de „un sprijin maximal” şi „nu să i se taie sprijinul şi asistenţa”.

„Facem apel la ţările care au anunţat încetarea sprijinului lor pentru UNRWA să revină imediat asupra deciziei lor, care implică riscuri grave” pentru asistenţa umanitară, în timp ce războiul face ravagii între Israel şi Hamas în Gaza, a adăugat Cheikh, care este şi secretar general în comitetul executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei.

Care este relația actuală dintre Israel și ONU

Relațiile Israelului cu șefii ONU au ajuns la un minim istoric în ultimele luni. Oficiali de rang înalt ai ONU au fost foarte critici cu privire la comportamentul de război al Israelului în Gaza, care a ucis peste 26.000 de palestinieni, potrivit autorității sanitare din teritoriu, condusă de Hamas.

Între timp, diplomații israelieni au fost extrem de înfuriați de apelurile ONU lansate pentru încetarea focului în enclava palestiniană.

În decembrie, diplomații israelieni au răbufnit atunci când șeful ONU, António Guterres, a invocat un instrument diplomatic rar folosit pentru a aduce conflictul în fața Consiliului de Securitate al ONU. Într-o scrisoare adresată celor 15 membri ai Consiliului, Guterres a îndemnat organismul să „facă presiuni pentru a evita o catastrofă umanitară” și să se unească într-un apel pentru o încetare totală a focului care să permită intrarea ajutoarelor umanitare în enclavă.

Ambasadorul israelian la Națiunile Unite, Gilad Erdan, care a susținut că o încetare a focului „consolidează controlul Hamas asupra Gaza”, l-a criticat pe Guterres pentru acest demers, menționând că războaiele recente din Ucraina, Yemen și Siria nu au provocat același răspuns.

Acuzațiile aduse UNRWA vineri au venit loc în aceeași zi în care instanța supremă a ONU a ordonat Israelului să acționeze imediat pentru a preveni un genocid în Gaza, deși nu a cerut încetarea focului.

UNRWA este de mult timp o țintă a criticilor Tel Avivului. Israelul a acuzat această agenție ONU de incitare anti-israeliană, lucru pe care UNRWA îl neagă. În 2017, premierul israelian Benjamin Netanyahu a încercat să desființeze agenția ONU, afirmând că aceasta ar trebui să fuzioneze cu principala agenție ONU pentru refugiați.

În noiembrie, un jurnalist israelian a afirmat pe platforma de socializare X că unul dintre militanții Hamas care a luat participat la luarea ostaticilor și la ducerea lor în Gaza era profesor la o școală administrată de UNRWA. Această informație a fost preluată de agențiile de știri israeliene, ceea ce a determinat agenția ONU să emită o declarație prin care a cerut „oprirea imediată” a răspândirii de „afirmații nefondate” despre organizație, afirmând că acestea reprezintă „dezinformare”.

UNRWA a negat în repetate rânduri acuzațiile potrivit cărora ajutorul său umanitar este deturnat către Hamas sau că „predă” ura în școlile sale și a pus la îndoială „motivația celor care fac astfel de afirmații”. Agenția a condamnat atacul Hamas din 7 octombrie ca fiind „oribil”.

„Ură și intoleranță”

De altfel, guvernele israeliene denunță de mult timp predarea și manualele școlare ale agenției pentru că, din punctul lor de vedere, perpetuează opinii anti-israeliene.

În 2022, organizația israeliană de supraveghere IMPACT-se a afirmat că materialul educațional al UNRWA îi învață pe elevi că Israelul încearcă să „șteargă identitatea palestiniană, să fure și să falsifice patrimoniul palestinian și să șteargă patrimoniul cultural al Ierusalimului”, adăugând că agenția promovează „antisemitismul, ura, intoleranța și lipsa de neutralitate”.

Comisia Europeană a identificat ceea ce a numit „materiale antisemite” în manualele școlare, „inclusiv chiar și incitare la violență”. Parlamentul European a solicitat în repetate rânduri ca finanțarea UE pentru Autoritatea Palestiniană să fie condiționată de eliminarea acestor conținuturi. UNRWA a afirmat anterior că rapoartele făcute despre materialul său educațional au fost „inexacte și înșelătoare” și că multe dintre cărțile în cauză nu au fost folosite în școlile sale.

În 2018, administrația lui Donald Trump, un susținător fervent al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a încetat complet sprijinul financiar pentru UNRWA, calificând organismul drept „iremediabil viciat”. Finanțarea SUA acordată agenției a fost restabilită sub președinția lui Joe Biden.

Ajutorul acordat UNRWA, suspendat de mai multe ţări

Acum, în timp ce mai multe guverne occidentale își îngheață finanțarea, agenția se află din nou în probleme potențial grave – cu implicații semnificative pentru cei 5,3 milioane de refugiați palestinieni înregistrați . SUA, una dintre țările care au luat vineri această decizie, este cel mai mare donator al acesteia, contribuind cu aproximativ 340 de milioane de dolari (268 de milioane de lire sterline) în 2022.

Tot în acel an, fondurile de la bugetul ordinar al ONU şi contribuţiile altor entităţi ale Naţiunilor Unite s-au ridicat la 44,6 milioane de dolari.

Între timp, alte opt țări au suspendat toate finanţările viitoare pentru UNRWA, în urma acuzațiilor aduse de Israel: Canada, Australia, Italia, Regatul Unit, Finlanda, Ţările de Jos şi Germania. Elveţia, pe de altă parte, aşteaptă să aibă mai multe informaţii înainte de a lua o decizie cu privire la ajutorul acordat UNRWA, notează AFP, potrivit Agerpres. O poziție similară are și România.

Şeful agenţiei, Philippe Lazzarini, a apreciat sâmbătă aceste suspendări de fonduri drept „şocante”, având în vedere măsurile deja luate şi faptul că „2 milioane de persoane depind de acestea pentru simpla lor supravieţuire”.

„Ar fi extrem de iresponsabil să sancționăm o agenție și o întreagă comunitate pe care o deservește din cauza unor acuzații de acte criminale împotriva unor persoane, mai ales într-o perioadă de război, strămutări și crize politice în regiune”, a mai declarat Lazzarini.

„UNRWA împărtășește în fiecare an lista întregului său personal cu țările gazdă, inclusiv cu Israelul. Agenția nu a primit niciodată vreo reclamație cu privire la anumiți membri ai personalului”, a spus el.

Finanțarea reprezintă de mult timp o provocare pentru UNRWA, iar suspendarea finanțării de către principalii susținători – oricât de scurtă ar fi – ridică semne de întrebare cu privire la modul în care va putea continua să-i ajute pe oamenii din Gaza, pe fondul temerilor tot mai mari de foamete, notează CNN.

Cei cinci donatori principali ai agenției sunt, în ordine, Statele Unite, Germania, Uniunea Europeană, Suedia şi Norvegia. Figurează, de asemenea, Turcia, Arabia Saudită, Japonia şi Elveţia.

„Domnule Lazzarini, vă rog, demisionaţi”

Tot duminică, ministrul de externe israelian Israel Katz i-a cerut demisia şefului UNRWA, în urma acuzațiilor potrivit cărora 12 angajaţi ai agenţiei au fost implicaţi în asaltul Hamas.

„Domnule Lazzarini, vă rog, demisionaţi”, a scris Israel Katz sâmbătă noapte, pe platforma X.

Lazzarini avertizase anterior că asistenţa acordată în Gaza de agenţia pe care o conduce este practic în colaps după ce mai multe state şi-au suspendat temporar finanţările către organizaţie.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a acuzat UNRWA că este un front al Hamas. „Pur şi simplu este o acoperire pentru Hamas”, a scris el, pe X, conform Agerpres.

Foto: Profimedia Images

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (33)

..ZORRO..   •   29.01.2024, 18:34

Evreii comit genocid si SUA si UE aplauda... sLaVa! 🤮

croco601   •   29.01.2024, 16:59

Nu mi-am propus niciodată să vizitez Țara Sfântă. Acum însă, citind comentariile războinice de mai jos, mă gândesc că și 5 minute până la pâine poate fi periculos... un comentariu Pro Palestina ici, unul colo, brunet după tata, o să zică că sunt Hamas și o să mă trimită în "preventiv" pentru 20 de ani. O șapcă MAGA m-ar ajuta oare? Orice român îl iubește pe Trump. Sau nu?

mariussorin75   •   29.01.2024, 12:33

cine stie care o fi adevarul pe acolo, colcaie de agenti secreti de la servicii care nici nu stiu multi ca exista..

Vezi toate comentariile (33)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Boala care a ucis deja peste 1.000 de persoane. Sunt temeri că se poate ajunge la o „pandemie mai gravă” decât cea de COVID
Știrileprotv.ro
Boala care a ucis deja peste 1.000 de persoane. Sunt temeri că se poate ajunge la o „pandemie mai gravă” decât cea de COVID
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
Viva.ro
A adus dovada! Laurențiu Reghecampf îi dă șah-mat Anamariei Prodan, după ce l-a executat silit: „Se ocupă de farse prin instanțe. Mi-a recunoscut că...”. Reghe aruncă bomba despre fosta soție
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Libertateapentrufemei.ro
O zi cu Andreea Raicu. Imagini din casa și din viața vedetei. Locuiește doar cu Honey, iar terasa vilei e cât un teren de handbal
Dramă pentru o familie de români din Valencia. Părinții și fiica lor, găsiți morți în garaj. Nu au mai apucat să fugă din calea apelor
FANATIK.RO
Dramă pentru o familie de români din Valencia. Părinții și fiica lor, găsiți morți în garaj. Nu au mai apucat să fugă din calea apelor
Vestea despre fosta soție l-a lăsat mască pe Tom Brady. Ce s-a aflat acum despre frumoasa Gisele Bundchen
GSP.RO
Vestea despre fosta soție l-a lăsat mască pe Tom Brady. Ce s-a aflat acum despre frumoasa Gisele Bundchen
Se deschide un nou drum de mare viteză în România. Va lega mai multe zone importante
FANATIK.RO
Se deschide un nou drum de mare viteză în România. Va lega mai multe zone importante
Ce nume i-au pus fetițe lor Iustina și Cornel de la Insula Iubirii. E rar și cu o semnificație aparte! Înseamna 'Dar de la Dumnezeu'
Unica.ro
Ce nume i-au pus fetițe lor Iustina și Cornel de la Insula Iubirii. E rar și cu o semnificație aparte! Înseamna 'Dar de la Dumnezeu'
Impozitele cresc cu 500% într-un oraș din România: noi taxe locale
Financiarul.ro
Impozitele cresc cu 500% într-un oraș din România: noi taxe locale
Trei români din Spania, Gabi, Dana și fiica lor, Alex, găsiți morți într-un garaj. În casa lor, cu luminile aprinse, masa era pregătită pentru cină
Observatornews.ro
Trei români din Spania, Gabi, Dana și fiica lor, Alex, găsiți morți într-un garaj. În casa lor, cu luminile aprinse, masa era pregătită pentru cină
Horoscop 1 noiembrie 2024. Gemenii au în față o zi foarte promițătoare, plină de ocazii de a înțelege și mai bine ce contează în viață
HOROSCOP
Horoscop 1 noiembrie 2024. Gemenii au în față o zi foarte promițătoare, plină de ocazii de a înțelege și mai bine ce contează în viață

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI