Conform sursei citate, 11 „cetățeni ai URSS” au fost aduși în fața tribunalului districtual Leninski din Ekaterinburg. Nouă dintre ei au fost condamnați la doi ani de închisoare, în timp ce ceilalți doi au primit șase ani de închisoare pentru apartenență la această mișcare considerată extremistă.

Mediazona precizează că mișcarea „Cetățeni ai URSS” a fost declarată extremistă de Curtea Supremă a Republicii Komi într-o decizie luată în 2019.

Cei 11 „cetățeni ai URSS” condamnați la Ekaterinburg sunt acuzați că au organizat întâlniri și prelegeri și au distribuit broșuri și alte materiale în perioada 11 iulie 2019 – 28 mai 2020, în pofida interzicerii activităților organizației. Activitățile lor erau menite să discrediteze autoritățile ruse și să impună ideea că URSS încă există, acuză procurorii.

În urmă cu o lună, Tribunalul Militar din Districtul Central din Ekaterinburg a condamnat la închisoare alți patru „cetățeni ai URSS” pentru crearea unui grup armat, deținere ilegală de arme și deținere ilegală de explozibili. Aceste acuzații au fost formulate după ce Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB, principalul succesor al KGB-ului sovietic) a susținut că a confiscat pistoale, mitraliere și puști din „ascunzătorile lor”.

Mișcarea „Cetățeni ai URSS” reunește oameni care nu cred în actul de desființare a Uniunii Sovietice, în decembrie 1991. Aceștia consideră că trăiesc pe teritoriul ocupat temporar al URSS și nu au nicio obligație să respecte legile și autoritățile ruse. În afară de Komi, și alte subiecte federale din Rusia au declarat extremiste diverse asociații afiliate acestei mișcări.

Urmărește-ne pe Google News