Ultimul raport al Salvați Copiii arată că peste de 357 milioane de copii trăiesc într-o zonă afectată de un conflict armatde – o creștere de 75% față de cei 200 de milioane câți erau în 1995.
Siria, Afganistan și Somalia au fost clasificate drept cele mai periculoase locuri pentru copii.
În general, copiii din Orientul Mijlociu au cele mai mari șanse să trăiască într-o zonă de conflict, unde doi din cinci trăiau în limita a 50 km de locul unei bătălii sau a unui alt atac fatal. Africa a fost pe locul al doilea, cu unul din cinci copii într-o astfel de situație.
Doar jumătate dintre copiii din zone cu risc – aproximativ 165 de milioane – au fost clasificați ca trăind în zone de conflict „de mare intensitate”.
Salvați Copiii au folosit date ale ONU și alte date de cercetare în raportul său, dar au criticat „lacunele uriașe” în ceea ce privește datele înregistrate.
Raportul arată că există o creștere cu 300% a numărului de copii uciși și decedați față de 2010.
Una dintre cauzele creșterii numărului de copii care trăiesc în zone periculoase se datorează unei „tendințe ascendente” a războaielor în mediul urban. De asemenea, atacurile lansate de grupările extremiste în zonele cu civili în țări precum Yemen și Siria sunt considerate o cauză.
„Folosirea tacticilor asediului și a înfometării sunt, de asemenea, din ce în ce mai folosite ca arme de război împotriva civililor, pentru a încerca să forțeze un grup armat sau o întreagă comunitate să se predea”, se spune în raport.
Atacurile asupra spitalelor și școlilor, au afirmat, au devenit „noua normalitate”.
Salvați Copiii spune că, în pofida îmbunătățirii metodelor de a proteja copiii, actorii implicați în conflictele de pe tot globul folosesc „tactici din ce în ce mai brutale”. Aceasta includ recrutarea copiilor ca soldați și violența sexuală – despre care se spune că este în mare parte necunoscută din cauza reticenței de a raporta abuzul sexual.
Citește și: Cine este Nikolas Cruz, autorul atacului de la liceul din Florida soldat cu 17 morți. Adolescentul fusese exmatriculat