Sursă: Fusion Medical Animation

Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității din Stanford au prezentat rezultatele testării unui eșantion de 562 de oameni. Toți acești pacienți au fost testați pentru COVID-19, și din ei, 517 au fost testați și pentru alte virusuri comune ale sistemului respirator: gripă (tulpinile A și B), rinovirus, adenovirus, și mai multe tipuri de pneumonie. 

Medicii au observat că aproximativ 1 din 5 pacienți COVID-19 aveau și un alt virus respirator.

Aceste coinfecții adaugă și mai multă complexitate și risc unei situații destul de incerte.

Această rată de coinfecții trage un semnal de alarmă, dar poate oferi și indicații importante pentru strategia de testare și tratament.

Spitalele nu au capacitate nelimitată de a testa. În mai multe țări, anumite spitale aleg să testeze suspecții de COVID-19 întâi pentru gripă. Dacă pacientul este testat pozitiv pentru gripă, atunci doctorii presupun că nu are COVID-19.

Dar acest lucru nu este neapărat adevărat.

„Având în vedere rezultatele acestui studiu, nu putem presupune că dacă un pacient testează pozitiv pentru un alt virus respirator, nu are și COVID-19”, spune Nigam Shah, unul dintre autorii studiului.

Numărul de coinfecții pentru cei 49 de pacienți COVID-19.

Dintre cei 562 de pacienți care au fost testați pentru COVID-19, 517 au fost testați și pentru alte virusuri comune. În total, au fost 49 de cazuri confirmate de COVID-19. Dintre aceștia, 11 pacienți (22%) au testat pozitiv și pentru alte virusuri respiratorii.

În total, 127 de pacienți au testat pozitiv pentru alte virusuri (24%). Dacă aceste rezultate sunt reprezentative și pentru alte populații, ar însemna că mai bine de 1 din 5 oameni care au COVID-19 au și o altă infecție respiratorie.

Nu e clar ce înseamnă rezultatele pentru România, dar este încă un aspect de luat în seamă în strategia de testare și tratament.

Desigur, există multe semne de întrebare. E un studiu preliminar, pe un număr relativ mic de oameni. Nu e clar dacă eșantionul de pacienți care s-a prezentat la Stanford e reprezentativ pentru alte țări, inclusiv România. Cu toate acestea, e un rezultat demn de luat în seamă. 

Multe din simptomele asociate COVID-19 se manifestă și la alte boli (cum ar fi gripa), și în lipsa testării, e imposibil să știm cărei infecții se datorează aceste simptome.

Doctorii americani și-au prezentat rezultatele pe platforma Medium.

Un studiu la Universitatea Stanford din SUA atrage atenția că SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, poate fi însoțit de alte virusuri ale sistemului respirator, ceea ce arată medicilor că pot găsi un pozitiv cu gripă obișnuită, care camuflează simptomele coronvirus.


LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.  

 
 

Urmărește-ne pe Google News