Femeile sunt mai sensibile decat barbatii la stres. Cauzele sunt comune: nesiguranta locului de munca, ore suplimentare, contactul cu clientii. Expertii in medicina muncii spun ca in Romania nu a avut loc nici o campanie de combatere a stresului profesional, dar la semnalul Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca s-au facut primele analize. Din acestea a reiesit ca la noi stresul afecteaza chiar unul din doi salariati.

Pentru europeni, politistii sunt stresati

Studiile europene arata ca profesiunile cu risc ridicat sunt cele din sanatate publica, comert si soferi, casieri, ofiteri de politie, gardieni de penitenciar, asistenti sociali in centre de plasament. Dumitru Pelican, directorul Agentiei Municipale de Ocupare a Fortei de Munca Bucuresti, este de parere ca „functionarii care intra in contact cu somerii sunt foarte afectati de stres, ca si cei care lucreaza cu pensionarii sau la sectiile financiare”.
Specialistii spun ca principalele semne ale stresului nu sunt numai scaderea performantei in munca, greseli si lipsa de decizie.
Un salariat iritabil, carcotas, indaratnic la schimbare poate fi considerat un om stresat. Tot stresat este si cel care isi hartuieste colegii sau colegele sau cel care se pretinde atotstiutor si nu accepta sfaturi de la ceilalti.
Mihaela Tripcovici, cercetator la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Muncii, spune ca patronii au acum la dispozitie un site de unde pot obtine informatii despre stres si combaterea acestuia. „Cred ca ar trebui sa fie interesati de aceasta problema. Site-ul nostru este „www.protectiamuncii.ro”

„Este dificil sa-ti reclami patronul stresant”

Mariana Basuc, inspector sef al Inspectiei Muncii, ne-a spus ca in Romania fenomenul este inca analizat, fiind destul de sensibil. „Expertii in medicina muncii cu care am discutat recent mi-au spus ca este foarte greu de dovedit ca stresul de care sufera o persoana este profesional sau cotidian, adica cel cauzat de problemele familiale. Din aceasta cauza este dificil sa ajungi in instanta, chiar si acolo unde exista legislatie in domeniu, si sa-ti reclami patronul”.

Faptul ca nu esti sef este cel mai stresant lucru

Anchetele Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Munca si Viata arata ca 90 % dintre stresati sufera pentru ca nu sunt sefi la locul de munca. Astfel, 35% din angajatii stresati afirma ca ii deranjeaza faptul ca nu au nici un cuvant de spus in privinta sarcinilor lor. Alti 55% se plang ca nu au nici o influenta asupra duratei muncii. Monotonia, termenele limita foarte stranse afecteaza 30% din personal. Se estimeaza ca 16% din barbati si 22% din femei cu boli cardiovasculare din tarile UE au aceste afectiuni din cauza stresului profesional. Intre 50% si 60% din absenteismul la locul de munca este corelat cu stresul profesional.

 
 

Urmărește-ne pe Google News