Gómez, cel mai bătrân dintre cei 33 de mineri care au fost prinși 69 de zile la 700 de metri adâncime în mina San José în 2010, a murit pe 21 septembrie, la vârsta de 74 de ani.

Bărbatul a suferit de silicoză după ani de muncă în subteran și, din 2017, era dependent de oxigen.

Casa funerară La Candelaria din Copiapó, situată în regiunea de nord Atacama, a anunțat decesul, pe rețelele sale de socializare. „Am pierdut primul dintre eroi. Exprimăm sincerele noastre condoleanțe familiei”.

Gómez, care avea 63 de ani când a avut loc prăbușirea, a fost al nouălea dintre minerii care au fost scoși din măruntaiele pământului într-o salvare miraculoasă, care a a fost urmărită de sute de milioane de oameni cu sufletul la gură.

Prăbușirea exploatației de aur și cupru din nordul statului Chile a avut loc pe 5 august 2010, iar cei 33 de mineri au fost scoși în siguranță, unul câte unul, pe 13 octombrie.

Operaţiunea de salvare a celor 33 de mineri a costat între zece şi 20 de milioane de dolari.

Când a fost salvat, Gómez a căzut în genunchi cu steagul chilian strâns la piept şi a fost ajutat să se ridice de soţia sa, care l-a îmbrăţişat.

Minerii au devenit eroi naționali pentru rezistența și munca în echipă și au călătorit în jurul lumii, povestind isprava lor.

Salvarea lor a ecranizată, în 2015, de 20th Century Fox și Warner Bros. În filmul „Los treinta y tres („Cei 33), regizat de Patricia Riggen. Antonio Banderas apare în rolul minerului Mario Sepúlveda.

Accidentul, în urma căruia compania San Esteban a scăpat nepedepsită, a marcat un punct de cotitură în standardele de siguranță ale industriei miniere din Chile, principalul producător mondial de cupru.

Urmărește-ne pe Google News