Ca și alte state europene, România și Polonia au impus recent suprataxe pe profiturile companiilor energetice pentru a ajuta consumatorii care au de plătit facturi mari după creșterea masivă a prețurilor din ultimul an.
Însă compania portugheză spune că taxele respective nu iau în calcul costurile cu acoperirea riscurilor de tranzacționare și că taxează profituri pe care EDP nu le face de fapt.
„EDP va lua toate acțiunile legale pentru a contribui la o revenire a statului de drept echitabil care va sprijini investițiile foarte necesare în regenerabile în aceste țări și în Uniunea Europeană”, a anunțat compania.
Aceasta a nu a anunțat ce măsuri specifice va lua și în ce instanțe.
521 MW în România
Compania a spus că taxele duc la „plăți nejustificate” și costuri potențiale de 300 de milioane de euro.
EDP Renovaveis operează parcuri eoliene cu o capacitate de 697 MW în Polonia și 521 MW în România.
EDPR este filiala axată pe energie regenerabilă a grupului Energias de Portugal (EDP Group), cea mai mare companie de utilități din Portugalia. EDPR este al patrulea cel mai mare producător de energie regenerabilă din lume și unul dintre cei mai importanți din România.
Avertismentul producătorilor
Producătorii de energie verde din România au acuzat recent măsurile guvernului. Aceștia au afirmat că suprataxarea nu ia în calcul energia pe care trebuie să o cumpere de pe piață atunci când nu bate vântul pentru a livra cantitățile asumate în contracte.
Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) și Organizația Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă (PATRES) avertizau la final de noiembrie că schimbarea formulei de calcul va duce la falimentul producătorilor de energie verde.
Guvernul a schimbat de mai multe ori legislația în domeniul energetic în 2022.
Autoritățile au impus suprataxarea profiturilor excepționale generate de creșterile de preț de pe burse.
Uniunea Europeană a agreat la finalul lunii septembrie suprataxarea energiei.