Aisbergul Larsen C este o porţiune a banchizei Larsen de pe coasta de nord a Antarcticii, care este de patru ori mai mare de suprafața Londrei, având o suprafață de 6.000 de kilometri pătrați. Acesta este monitorizat de ceva timp de Agenția Spațială Europeană, prin intermediul misiunii CryoSat, misiunea dedicată ghețarilor din Antarctica și Groenlanda.
Citește și: Fostul soț al Israelei Vodovoz a ajuns să cerșească pe stradă. Cum a fost surprins pe străzile de la Cannes
Misiunea a scos la iveală că fisura a crescut opt kilometri de la începutul lunii iunie. Mai precis, mai sunt doar cinci kilometri de legătură, iar, când aceasta va dispărea, LKarsen C se va desprinde complet. Nu se știe cu exactitate cât timp va dura, însă sunt temeri că acest eveniment ar putea reprezenta un pericol și pentru nave.
„Nu suntem siguri ce se va întâmpla”, a declarat Anna Hogg, de la Universitatea din Leeds. „S-ar putea sparge în mai multe bucăţi în momentul desprinderii. Întreg sau nu, curenţii îl pot trage către nord, chiar până la Insulele Falkland. Dacă asta s-ar întâmpla, ar putea deveni un pericol pentru nave în Pasajul Drake”, a mai spus aceasta.
Larsen C nu este primul aisberg care se desrpinde. În ultimele trei decenii, larsen A și Larsen B s-au desprins și ele. Cu toate acestea, situația este una îngrijorătoare, în special deoarece bucățile de gheață încep să se rupă mai rapid în urma încălzirii globale de pe Pământ, notează NASA.
Scindarea Larsen C va duce la o vulnerabilitate și mai mare în această parte a planetei, mai ales că temperaturile cresc tot mai mult.
Citește și: Ceremonie în lacrimi! Sora lui Andrei Bucă, botezată în biserica în care a fost dus pe ultimul drum tânărul mort în Colectiv . Mama lui Andrei a născut fetița la 52 de ani! FOTO