Poliția israeliană l-a reținut pe Eliezer Feldstein, un consilier de top al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, pentru că ar fi scurs informații clasificate către mass-media străină. Liderii opoziției susțin că informațiile au fost „falsificate” și fac parte dintr-un șiretlic pentru a contracara un acord de încetare a focului în Gaza.
Ancheta se concentrează pe acuzațiile conform cărora biroul premierului a promovat în mass-media străină afirmația că Hamas plănuia să scoată ostatici din Gaza peste granița cu Egiptul și să creeze diviziuni în societatea israeliană pentru a-l presa pe Netanyahu să elibereze ostatici și să încheie un acord de încetare a focului.
Eliezer Feldstein, pe care opoziția din Isarael îl clasifică drept unul dintre oamenii de încredere ai lui Netanyahu, se numără printre câteva persoane interogate în această anchetă care cercetează scurgerea de „informații secrete și sensibile”, potrivit documentelor instanței.
Un ordin judecătoresc, făcut public duminică, susține că informațiile preluate din sistemele armatei israeliene și „emise ilegal” ar putea afecta capacitatea Israelului de a elibera ostaticii deținuți de Hamas în Gaza.
Ce spune purtătorul de cuvânt al lui Benjamin Netanyahu
Un purtător de cuvânt al lui Netanyahu a negat că au existat scurgeri din Biroul Primului Ministru (PMO) și că „persoana în cauză nu a participat niciodată la discuții legate de securitate”, referindu-se aparent la Feldstein.
Biroul prim-ministrului a minimizat, de asemenea, posibilitatea ca scurgerea de informații să fi afectat negocierile cu Hamas cu privire la eliberarea ostaticilor din Gaza, numind afirmația „ridicolă”.
Liderul opoziției, Yair Lapid, a acuzat duminică Biroul prim-ministrului că a scurs „documente secrete false pentru a distruge posibilitatea unui acord cu ostatici. Scopul acțiunii a fost acela a modela o operațiune de influență a opiniei publice împotriva familiilor ostaticilor”.
Articolele din Jewish Chronicle și Bild au declanșat ancheta
Acuzațiile de scurgeri de informații au pornit după două articole publicate în septembrie, unul în Jewish Chronicle, în Regatul Unit, și altul în Bild. În ambele au fost citate surse de informații israeliene și au susținut o narațiune promovată intens de Netanyahu la acea vreme.
Articolele au fost publicate pe măsură ce negocierile de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor erau în desfășurare, dar și în momentele în care mii de israelieni au demonstrat aproape zilnic cerând guvernului să încheie un acord cu Hamas și să aducă ostaticii israelieni acasă.
Aceste demonstrații s-au intensificat după ce armata israeliană a anunțat la 1 septembrie că șase israelieni au fost uciși în Gaza – patru dintre ei urmau să fie eliberați într-un prim val al potențialului acord.
Legături suspecte între declarațiile lui Netanyahu și articolele apărute în presa din Occident
A doua zi, Netanyahu a ținut o conferință de presă și a prezentat un presupus document Hamas despre care spunea că a fost găsit într-un tunel din Gaza. Documentul, a spus premierul Israelului, arăta că Hamas încearcă să-i divizeze pe israelieni. „Nu mă voi preda acestei presiuni”, a spus Netanyahu și și-a reiterat cererea ca Israelul să controleze granița dintre Gaza și Egiptul, cunoscută și sub numele de coridorul Philadelphia. Procedând astfel, ar „preveni introducerea ilegală a ostaticilor noștri în Sinai”, a susținut „Bibi”. „Pot apărea în Iran sau Yemen”.
Câteva zile mai târziu, Jewish Chronicle a publicat un articol în care susținea că surse din cadrul serviciilor de informații au spus că „planul lui Sinwar era să se introducă ilegal pe el însuși și pe liderii Hamas rămași împreună cu ostatici israelieni prin coridorul Philadelphia până în Sinai și de acolo în Iran”.
Articolul susținea că informațiile au fost culese „în timpul interogatoriului unui înalt oficial Hamas capturat, precum și din informațiile obținute din documentele confiscate joi, 29 august, ziua în care cele șase cadavre ale ostaticilor uciși au fost recuperate”. Materialul respectiv a fost șters, dar o versiune arhivată este încă disponibilă.
Fiul premierului, Yair Netanyahu, a promovat articolul pe rețelele sale de socializare.
În timpul unei conferințe de presă din 10 septembrie, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat unui reporter: „Nu știu ce fel de informații ați menționat despre Sinwar și ostaticii din coridorul Philadelphia”.
În aceeași perioadă, un articol din ziarul german Bild spunea că un document Hamas a fost scris de Yahya Sinwar și ar fi arătat cum grupul avea de gând să continuie războiul. În cadrul articolului se menționa că Sinwar încerca să creeze diviziuni în Israel și să creeze presiune asupra familiilor ostaticilor. Bild a citat un document din cadrul serviciilor de informații.
Într-o declarație din 8 septembrie, Forțele de Apărare a Israelului (IDF) au declarat că documentul citat de Bild nu a fost scris de Sinwar și că este un document vechi găsit în urmă cu cinci luni și „scris ca o recomandare de membri de mijloc din Hamas și nu de către Sinwar.”
Informația nu „constituie informații noi”, a spus IDF, adăugând că „a fost prezentată factorilor de decizie de mai multe ori, chiar înainte ca documentul în cauză să fie localizat”. IDF a adăugat că investighează scurgerea documentului, care „constituie o infracțiune gravă”.
Liderul opoziției israeliene Yair Lapid și Benny Gantz – care au părăsit cabinetul lui Netanyahu în timpul războiului la începutul acestui an – au valorificat presupusele scurgeri de informații ca fiind un eșec chiar la vârful guvernului, Gantz numind-o „crimă națională”.
Ambii i-au acuzat pe oamenii apropiați ai lui Netanyahu pentru scurgere, Gantz acuzându-l pe premierul Israelului că a folosit scurgerile pentru câștiguri politice. Lapid a întrebat, de asemenea, dacă scurgerea ar fi putut fi intenționată, deoarece negocierile pentru ostatici cu Hamas s-au prăbușit la începutul anului.
„Se suspectează că echipa lui Netanyahu a publicat documente secrete și documente secrete falsificate pentru a distruge posibilitatea unei înțelegeri cu ostatici”, a spus Lapid într-un comunicat. „Această afacere a venit din biroul primului ministru, iar ancheta trebuie să verifice dacă nu a fost la ordinele primului-ministru”.