Potrivit documentului obținut de Libertatea, completul format din judecătorii Plamen Datsov, Dimitar Fikiin și Svetla Bukova, a considerat că „există suficiente fapte care să arate că în România au fost semnalate încălcări în dosarul împotriva Elena Udrea și că autoritățile române au întreprins multe măsuri pentru eliminarea acestora, inclusiv dreptul de a redeschide cazul care reexaminează în prezent în instanţa de acolo”.
Prin aceasta, judecătorii bulgari fac trimitere la recursul în casație formulat de Elena Udrea împotriva condamnării și care se află pe rol la Înalta Curte.
Instanța bulgară nu poate pune la îndoială inviolabilitatea colegilor săi români, care au audiat dosarul împotriva lui Udrea.
Garanții din partea autorităților române că lui Udrea i se vor respecta drepturile în închisoare
Judecătorii bulgari au făcut trimitere și la unul dintre argumentele apărării Elenei Udrea, potrivit căruia unul dintre judecătorii care au dat sentința finală în dosarul Gala Bute nu depusese jurământul.
„Membrul-judecător citat al completului, care nu depuse jurământul, nu mai lucrează în instanța română, dar nu pentru că a fost eliberat dintr-un motiv oarecare, ci pentru că s-a pensionat, au precizat judecătorii bulgari”.
Un alt argument invocat de Udrea pentru a nu fi extrădată – condițiile din închisorile românești – a fost și analizat de judecătorii bulgari, care au primit asigurări din partea autorităților române care s-au angajat „să respecte toate drepturile, în special în cazul reținutei Elena Udrea.”
Pe final, unul dintre cei trei judecători de la Sofia, Svetla Bukova, a precizat că pentru aceștia a fost un caz dificil.
„Nu ne-a fost ușor să luăm această decizie, nu pentru că cineva a încercat să influențeze decizia instanței, ci pentru că am făcut ce era necesar pentru a lămuri tot ce era posibil în acest caz”, a spus judecătorul Svetla Bukova.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro