«Nu este mâncare pe rafturi pentru că e ţinută în depozite»

În timpul interviului au fost discutate mai multe aspecte: lipsa alimentelor, cultul personalităţii sau acţiunea autorităţilor chineze din Piaţa Tienanmen. Iată ce a răspuns Nea Nicu.

  • „Autorităţile chineze au făcut exact ce trebuia în Piaţa Tienanmen. Studenţii trebuie să înveţe, iar Guvernele să stabilească ordinea.”
  • „Stalin a făcut multe lucruri bune. Dacă aş putea face şi eu ce a făcut el pentru Rusia, nu m-ar deranja să rămân în istorie drept un Stalin modern.”
    această declaraţie a dat titlul de copertă al ediţiei din august 1989 a revistei americane Newsweek: «Ultimul Stalinist».
  • „Nu este mâncare pe rafturi pentru că este ţinută în depozite.”
  • „Ce cult al personalităţii? Sunt un om din popor, care face bine semenilor săi.”

Michael Meyer: «Era un pitic nepieptănat»

„Mi-a întins o mână moale şi umedă. Atotputernicul conducător era, de fapt, un pitic nepieptănat. În timpul interviului, am notat “ouă”, nu ca un comentariu editorial, ci ca o observaţie evidentă. Ceauşescu se aşezase, iar eu mă uitam la testiculele sale, care se vedeau prin pantalonii foarte largi şi păreau două roşii coapte, turtite pe picioarele lui, malignate. Ele erau aşa mari, el e un dictator atât de mic. Părea obsedat de putere. Când fotoreporterul nostru l-a atins pe umăr, iar el nu era obişnuit să fie atins, s-a întors brusc şi s-a dezechilibrat. Dădea din mâini să nu cadă.”

Peter Turnley: «Am vorbit cu el în franceză»

„M-a surprins când a început să vorbească. Părea că se exprimă greoi, că parcă se chinuie să pronunţe cuvintele. Avea gura căzută într- o parte, ca o paralizie în acea zonă a feţei. Parcă suferise un atac cerebral cândva. A fost politicos şi cooperant. Cred că era o experienţă nouă să facă o şedinţă foto singur cu un fotograf din vest. Cum l-am aşezat, aşa a stat la poze. Dacă la interviu s-a vorbit în engleză şi era nevoie de un translator, eu m-am înţeles cu el în franceză. M-a surprins plăcut că ştia această limbă. Era amabil, însă când puneam aparatul la ochi, adopta poziţia şi atitudinea unui om mândru şi puternic.”
Citiţi în Libertatea de mâine despre mina de cărbune din SUA a dictatorului

Urmărește-ne pe Google News