UPDATE 22.25: Votul asupra moţiunii de cenzură iniţiate de opoziţie, după ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe Codul Muncii, a început în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
UPDATE 19:50 Parlamentul a luat o pauză de 15 minute pentru a soluţiona problema spânzurării lui Avram Iancu.
Declaraţiile autonomiste ale preşedintelui parlamentului ungar, Kover Laszlo, a aprins scântei printre politicienii români – el spune că ‘Ardealul vrea să meargă la Ungaria. Acesta e susţinut de premierul Ungariei, Viktor Orban, care psune că „vrea ca Ardealul să redevină ceea ce-a fost odată”.
Vicepreşedintele PC, Bogdan Diaconu, a criticat spusele lui Kover Laszlo: „Susţinerea pe care preşedintele parlamentului Ungariei o acordă public autonomiei invenţiei numite Ţinut Secuiesc, angrenând statul maghiar într-un joc de intervenţie în afara graniţelor sale constituie un fapt de o gravitate fără precedent. România nu are voie să rămână pasivă în timp ce oficiali de rang înalt ai Ungariei vin să ne desfiinţeze graniţele şi să ne modifice teritoriul naţional”.
Mai mult, Diaconu consideră că minoritatea maghiară din România, „care are deja mai multe drepturi decât majoritatea”, nu este obiectul politicii naţionale a Ungariei: „Nu e întâmplător faptul că Kover Laszlo face parte dintre politicienii care au iniţiat Legea privind cetăţenia ungară. Acum scopul acestei legi a devenit oficial: dezmembrarea statelor vecine pe motiv că acolo există minoritate maghiară”.
UPDATE 19.20 O ceartă s-a iscat în mijlocul discuţiei moţiunii de cenzură, depusă de USL împotriva Guvernului Boc. Opoziţia a cerut ca parlamentul să condamne actul de spânzurare a lui Avram Iancu, petrecut ieri în Harghita, însă UDMR a refuzat să facă acest lucru.
UPDATE ora 15.53: Protestul pare să fi luat sfârşit, oamenii au început să plece în număr tot mai mare spre case.
UPDATE ora 15.30 Deși inițial s-a anunțat că protestul va dura până la ora 19.00, sindicaliștii au început treptat-treptat să plece. În acest moment, pe scenă se află Ducu Bertzi, care ține un concert.
UPDATE ora 14.45 Crin Antonescu și Victor Ponta, liderii Uniunii Social- Liberală au coborât din Palatul Parlementului în stradă, alături de protestatari.
UPDATE ora 14.30 Adrian Sobaru, bărbatul care s-a aruncat de la balconul Camerei Deputaților în luna decembrie, este astăzi alături de protestatari. Deși a declarat că are foarte multe emoții și nu dorește să ia cuvântul pe scena amplasată în Piața Constituției, bărbatul a fost convins de sindicaliști să urce alături de ei, fiind prezentat ca ”un om cu chip de înger”.
”Avem nevoie de o speranță pentru noi și pentru copii noștri. Orice s-ar întâmpla azi în parlement, oamenii au nevoie de speranță”, a spus Sobaru cu lacrimi în ochi, fiind aplaudat energic de mulțime.
UPDATE ora 13.40 Un bărbat a leșinat în mulțime. Din primele informații a reiese că acestuia i s-a făcut rău din cauza căldurii și a fost imediat luat de salvare și transportat la Spitalul Universitar de Urgență din Capitală.
Alte două persoane au mers la punctul de prim-ajutor spunând că se simt foarte rău. Acestea au primit îngrijiri de la personalul medical.
UPDATE ora 13.20 Potrivit lui Florin Hulea, purtătorul  de cuvânt al Jandarmeriei, în Piaţa Constituţiei s-au adunat aproximativ 8.000 de oameni.
UPDATE ora 13.00 Sindicaliştii au început protestul cântând „Deşteaptă-te, române”. Liderii confederaţiilor au făcut a apel la bucureşteni să iasă în stradă, susținând că astăzi trebuie schimbat Guvernul.
UPDATE ora 12.00 Mii de protestatari s-au strâns deja în Piața Constituției. Oamenii au steaguri decupate în mijloc, ca la Revolutie, și cântă ”Trei culori”.

UPDATE ora 11.00 Sindicaliştii au început să sosească în Piaţa Constituţiei, unde la ora 12.00 începe protestul împotriva modificărilor aduse de Guvernul Boc la Codul Muncii.

UPDATE ora 9.50 Peste 2.000 jandarmi şi poliţişti de la Brigada Rutieră a Capitalei asigură ordinea publică la mitingul de miercuri.

(De la faţa locului: Radu Nistor, Claudiu Pacearcă)

Organizatorii mitingului, cele cinci principale confederații sindicale,   mizează pe cel puţin 50.000 de participanţi nemulţumiţi de Codul muncii şi spun că, în cazul în care moţiunea de cenzură nu va trece, vor continua strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale.

Sute de sindicalişti din toată ţara au plecat încă de marţi noaptea spre Capitală pentru a protesta împotriva noului Cod al Muncii.

Peste 200 de ieşeni şi aproximativ 250 de timişoreni au pornit în noaptea de marţi spre miercuri spre Bucureşti pentru a susţine drepturile angajaţilor.

Înarmaţi cu pancarte şi fluiere, oamenii vor să-şi facă auzită opinia cu privire la noul Cod al Muncii, care, după cum susţin ei, încalcă drepturile angajaţilor.

„Noi nu mai avem protecţie socială, nu mai avem niciun drept din punct de vedere al salariatului”, a spus un angajat, citat de Realitatea.net.

Miercuri va fi dezbătută şi votată moţiunea de cenzură intitulată „Codul Boc – salarii mici, şomaj mare, firme falimentate”, depusă de opoziţie la adresa Guvernului pentru Codul Muncii. Moţiunea a fost citită, în 9 martie, în Parlament.

Citește și: Mitingul de astăzi dă traficul din Bucureşti peste cap. Află aici restricţiile!

 
 

Urmărește-ne pe Google News