UPDATE ora 01.15 | Zecile de mii de oameni ieșiți în stradă susțin că protestul din această seară nu va fi unic. Ei spun că vor continua până în momentul în care vor observa o schimbare.

UPDATE ora 01.00: Oamenii s-au rugat împreună, spunând rugăciunea „Tatăl nostru”, după care au aplaudat.

UPDATE ora 00.50: Numărul celor care mai sunt în centrul Capitalei s-a micșorat. Mulți dintre ei au plecat spre clubul Colectiv, unde au îngenuchiat, au rostit numele celor care s-au stins și au strigat ”Eroii, eroii!”

UPDATE ora 00.30: Manifestanții, care acum sunt mai puțini la număr,  cântă în continuare „Deşteaptă-te române” şi strigă „Ole, Ole, uite Ponta, nu mai e!”, „Demisia!”, „E doar începutul!”, „Jos Oprea!”. De asemenea, oamenii scandează „Colectiv”.

UPDATE 00.14: În continuare numărul persoanelor care se află în centrul Capitalei este unul foarte mare. Traficul este în continuare blocat.

UPDATE ora 23.45: Protestatarii s-au întors în Piața Universității. Deși sunt de șase ore în stradă, sunt la fel de energici. Centrul Capitalei este în continuare blocat de oameni care cer demisi. Oamenii sunt supărați pe toată clasa politică deopotrivă, indiferent despre ce partid ar fi vorba.

UPDATE 23.30: Potrivit ultimelor estimări se pare că în total au fost aproximativ 32.000 de persoane.

UPDATE ora 23.16: Presa internațională a relatat pe larg despre protestul de la București.
„Mii de oameni protestează la Bucureşti, după incendiul din club soldat cu 32 de morţi”, titrează agenţia de presă britanică Reuters.

„România: manifestaţie antiguvernamentală după o dramă națională”, scrie și Agenţia France-Presse.

UPDATE ora 23.15: O parte din manifestanții a ținut să treacă și pe lângă Dealul Patriarhiei, pentru a trage un semnal de alarmă asupra lipsei de implicare a Bisericii și asupra reacției clericilor în privința tragediei din Colectiv.

UPDATE ora 23.02: Cei aproximativ 20.000 de oameni se îndreaptă în acest moment către clubul Colectiv unde vor să mai aducă un omagiu celor 32 de tineri care s-au stins.

UPDATE ora 23.00: Sute de oameni au protestat și la Alba Iulia.

UPDATE ora 22.55: În continuare se cere demisia Guvernului. Oamenii îi cer lui Klaus Iohannis ”să dizolve partidul unic”. ”Să se termine cu șpăgile!”- mai strigă protestatarii.

UPDATE 22.53: O petardă a fost aruncată în direcţia Primăriei Sector 4. Protestatarii au fost mult mai vehemenți în fața acestei instituții. „Sărim cu toţii şi strigăm tare că România nu e de vânzare”.

UPDATE 22.50: Deși sunt deja de ore bune în stradă, protestatarii sunt în continuare foarte energici. Ei scandează „Colectiv” şi „Nu plecăm acasă, hoţii nu ne lasă!”.

UPDATE 22.36: ”Sunt impresionat de manifestările din această seară. Este o mișcare de stradă, care vine din dorința oamenilor de a le fi respectate condiția și demnitatea. Am înțeles că se cere și se așteaptă, pe bună dreptate, ca cineva să-și asume răspunderea politică. Următorul pas trebuie să fie al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revoltă”, este mesajul președintelui Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

UPDATE ora 22.35: Jandarmii vorbesc deja despre un număr de aproximativ 25.000 de protestatari. Coloana se întinde de pe Calea Victoriei până la Primăria Sectorului 4.

”Nu aveți coloană, decât oficială!”- strigă oamenii.

UPDATE ora 22.30: Tinerii protestatari au ajuns în fața Primăriei Sectorului 4, unde cer demisia primarului Piedone. Oamenii strigă: ”Rușine!” Demisia! Colectiv!”


UPDATE ora 22.10: Protestatarii au ajuns în Piața Constituției, în fața Palatului Parlamentului. Mai multe persoane s-au urcat pe gardul care împrejmuiește clădirea Parlamentului.

UPDATE ora 22.00: Cei aproximativ 20.000 de oameni îi îndeamnă pe cei care nu au ieșit încă în stradă să li se alăture: ”Ieșiți din casă, dacă vă pasă!”

UPDATE ora 21.50: Oamenii au început să cânte imnul.

UPDATE ora 21.40: Protestatarii au ajuns în fața MAI și strigă ”Oprea demisia!” și ”Asasinii de copii!”.

UPDATE ora 21.35: Peste 100 de jandarmi se află deja în faţa Ministerului Afacerilor Interne, aceştia montând garduri în apropierea instituţiei, chiar înainte ca protestatarii să ajungă.

UPDATE ora 21.30 | Cristian Tudor Popescu este de părere că protestul acesta nu va fi unul singular. Jurnalistul, care a vorbit la Digi 24, este de părere că în funcție de răspunsul autorităților după acest protest sau de lipsa răspunsului, oamenii vor avea din nou reacție.

”Nu pot să spun ce vor să facă acești oameni pe troița lui Piedone. Nu pot reproduce pe post ce spun oamenii despre troița lui. E vorba de nevoi fiziologice”,  a mai spus jurnalistul.

”Internetul îi face pe acești oameni mai greu de prostit”- a mai spus CTP.

UPDATE ora 21.20: Oamenii au ținut un moment de reculegere pentru cei 32 de tineri care  și-au găsit sfârșitul în urma tragediei din clubul Colectiv. Și-au plecat capetele și mulți chiar au îngenunchiat.

UPDATE ore 21.00: În rândul protestatarilor s-a creat o ușoară confuzie. Pentru că mitingul nu a fost condus de nimeni și nu a existat un lider, mulți dintre cei prezenți au plecat spre MAI. Cei care au considerat că aceștia vor să părăsească grupul le-au cerut să nu plece acasă. Imediat, lucrurile s-au lămurit și cele aproximativ 15.000 de persoane s-au îndreptat către MAI.

UPDATE 20.50: Protestatarii se îndreaptă în acest moment către MAI unde vor cere în continuare demisia lui Gabriel Oprea.

UPDATE 20:30: Scurt incident cu jandarmii în Piaţa Victoriei; oamenii cer în continuare demisii.

Un grup de manifestanţi din Piaţa Victoriei au fost implicaţi într-o scurtă ciocnire cu jandarmii, când numărul acestora în cordonul din faţa Guvernului a fost suplimentat, însă majoritatea celor din piaţă continuă să protesteze şi să ceară demisii fără să aibă loc alte incidente.

UPDATE 20.20: Proteste de amploare au loc în acest moment și în alte orașe din țară. În Brașov și Ploiești oamenii sunt în stradă.

Protestatatii scandează: ”Voi i-ați omorât! „Ruşine să vă fie”, „Demisia”, „Piedone nu uita, a venit şi vremea ta”, „Jos Oprea”, „Jos Ponta”, „Piedone asasin, Oprea asasin”, „Toate partidele politice, aceeaşi mizerie”, „Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”, „Ultima soluţie, înc-o revoluţie”.

UPDATE ora 20.10: Mai multe mașini de pompieri au ajuns la locul mitingului, unde deja se vorbește de 20.000 de oameni. Cei prezenți au aplaudat sosirea acestora.

UPDATE ora 19.50: Peste 13.000 de persoane protestează în acest moment. Oamenii scandează: ”Nu plecăm acasă! Morții nu ne lasă!”.

Cei prezenți la protest sunt pașnici, mulți alegând să vină cu copiii, unii de vârste destul de mici.

UPDATE ora 19.20: Potrivit ultimelor estimări la miting s-au adunat deja peste 8.000 de persoane, iar numărul acestora crește de la o clipă la alta. Oamenii cer demisia lui Gabriel Oprea, a lui Victor Ponta și a primarului Piedone.

UPDATE ora 19.10: La miting s-au adunat peste 3.000 de persoane, iar circulația între Piața Victoriei și Universitate a fost blocată.

Agenții de poliție aflați în zonă i-a sfătuit pe oamenii care aștepatu în stațiile RATB să ia metroul.

UPDATE ora 18.40: Peste 2.000 de oameni s-au strâns deja în Piața Universității în mai puțin de o oră.

Anunţul privind organizarea protestului a fost postat pe pagina „Demisia Piedone, subordonaţilor lui şi tuturor celor răspunzători”, însoţit de mesajul „Să nu mai lăsăm oamenii să fie sacrificaţi în numele şpăgii!”.

După ce sâmbătă dimineaţă s-a disculpat spunând că nu are nimic să-şi reproşeze, pe măsură ce în spaţiul public au apărut documente pe care “trona” semnătura sa ca acord pentru funcţionare clubului, Cristian Popescu Piedone l-a lăsat “în stradă” pe Adrian Ionescu, şeful Poliţiei Locale Sector 4, care a încasat în locul său toate bobârnacele.

Folosind un raport de control de la începutul acestei luni, Ionescu a încercat, la rându-i, să se “scoată”, motivând că n-are competenţă să verifice dotările cluburilor în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei de apărăre împotriva incendiilor.

Lucru adevărat doar pe jumătate, după cum arată datele adunate de reporterii ziarului Libertatea şi anume că, într-adevăr, pentru autorizarea iniţială a unui bar este de ajuns, conform actualei legi, o declaraţie pe proprie răspundere a administratorilor.

Aceştia însă, pentru a intra în legalitate, au obligaţia să obţină avizul PSI de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) – inexistent la clubul Colectiv. În caz contrar, atât primarul, cât şi consiliul local ar fi putut, conform legii 307 din 2006, să verifice şi să anunţe ISU pentru a fi luate măsuri.

DE CE AU MURIT TINERII ÎN COLECTIV

Tinerii care au murit sau au fost răniţi în incendiul din clubul Colectiv sunt victimele unor erori de neiertat, care, din nefericire, nu au fost observate de autorităţi la ultima inspecţie. Probabil, mai potrivită decât starea de şoc ar fi acum, pentru noi toţi, starea de furie. De ce? Tragedia a fost declanşată de o combinaţie nefastă şi inadmisibilă de zgârcenie şi de prostie.

În timp ce medicii fac eforturi colosale să-i salveze pe răniţi, o anchetă de amploare a fost declanşată pentru stabilirea cauzei care a dus la declanşarea incendiului. Iar primele indicii – deocamdată din surse neoficiale – sunt halucinante.

Administratorul firmei care a asigurat izolarea fonică la Colectiv ne-a declarat că patronii i-au cerut să folosească materiale ieftine, iar angajaţii ar fi spălat tavanul în urmă cu o lună, îndepărtând astfel soluţia ignifugă cu care era impregnat.

“Noi am pus la dispoziţie mai multe materiale din care să aleagă, patronii l-au ales într-un final pe cel mai ieftin. Colaborarea noastră a început în 2013, însă reprezentanţii clubului trebuiau să fie controlaţi, ei nu au avut controale până acum… La astfel de evenimente ar fi trebuit să stea cu pompierii lângă scenă! Mai grav este că, în urmă cu o lună, am aflat că angajaţii au dat jos tavanul, care este dintrun burete ce conţine soluţie ignifugă, şi l-au spălat, ca să scape de fumul care s-ar fi impregnat. Nu ştiu cu ce soluţie a fost spălat, însă acest lucru poate fi definitoriu pentru propagarea focului cu atâta rapiditate”, a declarat pentru Libertatea administratorul firmei Pro Audio Store, Ştefan Şuto.

O altă problemă care a agravat situaţia vineri seară a fost lipsa personalului calificat, a acelor oameni care să pună mâna pe un extinctor la momentul potrivit şi să îndrume lumea către ieşire.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 16

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 16

 
 

Urmărește-ne pe Google News