Anterior reocupării pieţei de către demonstranţi, forţele de ordine îi puseseră pe fugă făcând uz de gaze lacrimogene şi lovindu-i cu bastoanele. Manifestanţii s-au întors însă în mai puţin de o oră, în număr şi mai mare, strigând sloganuri împotriva liderilor militari ai ţării. Ciocnirile continuă, pe margini, iar răniţii sunt transportaţi continuu cu ambulanţele, însă protestatarii par şi mai hotărâţi.
Potrivit medicilor care au dat primul ajutor răniţilor, direct în piaţa Tahrir, cele mai multe dintre victime prezentau plăgi cauzate de gloanţe. Nu au fost însă puţine cazurile în care au tratat atât oameni intoxicaţi cu gaze lacrimogene, cât şi bătuţi, cu urme de lovituri la nivelul capului.
În ultimele săptămâni, protestatarii au organizat demonstraţii împotriva unui proiect de constituţie care, spun ei, ar permite armatei să menţină prea multa putere după alegerea unui nou guvern civil. Ei au încercat de mai multe ori să pătrundă în Piaţa Tahrir, dar până în weekend fuseseră îndepărtaţi rapid de poliţie.
Incidentele sunt cele mai violente de la protestele din februarie, care l-au îndepărtat de la putere pe Hosni Mubarak. Alegerile parlamentare urmează să înceapă la 28 noiembrie şi vor dura trei luni. La începutul lunii noiembrie, liderii militari au făcut public un document care stabileşte principiile unei noi constituţii. Potrivit acesteia, armata nu va fi pusă sub supervizare civilă şi nici bugetul ei. Această prevedere i-a nemulţumit pe protestatari, care se tem că ceea ce au câştigat prin revoluţia din februarie ar putea pierde, armata încercând să menţină controlul puterii.