Avioane ale armatei irakiene au atacat duminică un convoi în care se presupune că s-ar fi aflat și liderul grupării jihadiste Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, relatează agențiile internaționale de presă citând televiziunea publică de la Bagdad.
În momentul raidului al-Baghdadi se îndrepta către localitatea Karabla, în apropierea frontierei cu Siria, pentru a participa la o întâlnire cu militanți ai SI.
Televiziunea irakiană mai menționează că a fost bombardat și locul unde urma să se desfășoare această întâlnire, mulți dintre cei prezenți acolo, inclusiv diverși comandanți ai SI, fiind uciși sau răniți.
Totuși, soarta lui al-Baghdadi încă nu este cunoscută. De altfel, nu este pentru prima dată când se vorbește despre un atac asupra sa.
În luna mai, SI a difuzat o înregistrare video cu acesta, infirmând atunci o relatare anterioară că ar fi fost grav rănit în urma unui raid al avioanelor coaliției anijihadiste conduse de SUA.
Gruparea ISIS şi-a impus propria interpretare a religiei islamice în teritoriile pe care le are sub control, precum Siria sau Irak. De-a lungul timpului, ISIS a folosit violenţa – inclusiv decapitări, crucificări şi linşaj cu pietre – pentru a păstra „ordinea” în califatul proclamat anul trecut.
Guvernul irakian întreţine relaţii puternice cu Iranul, care a antrenat, consiliat şi susţinut milţii şiite irakiene care luptă împotriva SI.
Centru de coordonare între Irak, Siria, Rusia şi Iran la Bagdad
Centrul de coordonare de la Bagdad urmează să fie condus prin rotaţie de către ofiţeri din cele patru ţări, începând cu Irakul.
De asemenea, o comisie ar putea să fie creată, la Bagdad, pentru a plănui operaţiuni militare şi a coordona unităţi ale forţelor armate în lupta împotriva SI, a adăugat această sursă.
Un oficial de la Ministerul rus de Externe declara vineri pentru Interfax că Moscova ar putea, „în mod teoretic”, să se alăture coaliţiei anti-SI conduse de către Statle Unite, dacă Damascul este inclus în cadrul eforturilor internaţionale împotriva grupării teroriste şi dacă orice operaţiune militară internaţională în Siria are la bază un mandat ONU.
În pofida unor ajutoare în valoare de peste 20 de miliarde de dolari şi unei formări acordate de către Statele Unite, armata irakiană aproape s-a prăbuşit în faţa avansării Statului Islamic, care deţine controlul asupra unor bucăţi importante din nordul şi vestul acestui producător de petrol şi membru OPEC.
Citește și: Imagini barbare! Un copil de 10 ani, filmat când decapitează un bărbat
ISIS a executat 19 tinere pentru că au refuzat să devină SCLAVE SEXUALE | VIDEO