UPDATE 14.52 Duma de Stat din Rusia, Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, îi cere preşedintelui Vladimir Putin să adopte măsuri pentru protejarea, „prin toate mijloacele”, a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea, situată în sudul Ucrainei. Senatul Rusiei a anunţat că Moscova ar putea trimite militari în Crimeea pentru protejarea intereselor ruse.
În timp ce unii sunt de părere că Ucraina este în pragul unui război civil de care Vladimir Putin vrea să profite pentru a reîntegi „imperiul rus”, în Crimeea situaţia este tot mai tensioantă. Forţe militare promoscovite au preluat controlul asupra republicii autonome de la graniţa maritimă cu România, iar de joi, de când bărbaţi înarmaţi au încinjurat clădirile Guvernului şi Parlamentului, a fost instalat şi un premier. Este vorba despre Serghei Axionov, care a cerut sâmbătă ajutorul Kremlinului pentru instaurarea păcii în zonă.
Acesta face legea în regiune, militarii proruşi ascultându-i ordinele. „Toţi comandanţii să îmi urmeze ordinele şi instrucţiunile, iar celor care nu sunt de acord cu mine le recomand să se retragă din armată. Fac un apel la preeşdintele rus, Vladimir Putin, să ne trimită ajutoare pentru a putea meniţine pacea în teritoriul autonom al Crimeei”, a declarat Axionov.
Putin parcă anticipase solicitarea liderului de la Simferopol, în regiune fiind dizlocaţi 6.000 de militari, din Rusia, vineri seara. Mai mult, indivizi cu cagule şi având arme automate au înconjurat, sâmbătă dimineaţă, Parlamentul regiunii autonome ucrainene Crimeea.
Elicoptere ce transportau cadre militare au fost trimise în regiune pe calea aerului. De altfel, Ucraina a denunţat, vineri, încălcarea spaţiului aerian de către Rusia, cerând revenirea imediată a elicopterelor ruse la baze, conform unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe.
Tensiunile din Marea Neagră vin pe fondul instalării unui guvern interimar la Kiev, după luptele de stradă sângeroase din ultimele săptămâni. Acesta, la rândul său, încearcă să împiedice escaladarea violenţelor în Crimeea, peninsulă unde majoritatea populaţie este de originie rusă. Totodată, interimatul ucrainean are puternice suspiciuni vizavi de Rusia, pe care o acuză de alimentarea crizei separatiste din Crimeea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News