Guvernul, implicat în salvarea mititeilor
Succesul mititeilor a fost incredibil şi de atunci, românii nu ratează ocazia de a petrece cu acest delicios preparat pe masă. În urmă cu o lună, o veste neplăcută a băgat panica printre consumatori.
Mititeii riscau să dispară, deoarece o directivă europeană voia să interzică adaosul de bicarbonat de sodiu în compoziţia cărnii. Guvernul a solicitat oficialilor de la Bruxelles trecerea micilor româneşti pe lista produselor tradiţionale din Europa protejate.
Reţeta datează din anul 1902
Revolta autorităţilor şi a producătorilor a atras şi atenţia presei occidentale, care susţinea că dacă acest preparat va fi scos de pe piaţă, românii vor ieşi în stradă.
“Piaţa micilor se ridică la aproape 50 de milioane de euro. Conform producătorilor, reţeta originală din 1902 prevedea ca micii să conţină trei grame de bicarbonat de sodiu la un kilogram de carne. Practic, fără bicarbonatul de sodiu, gustul micilor s-ar pierde”, titra cotidianul vienez Der Standard.
Pe 1 iunie, micul românesc a fost salvat. O nouă listă de aditivi alimentari permişi în Uniunea Europeană a intrat în vigoare şi printre aceştia se află şi bicarbonatul de sodiu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro