Decizia de ieri a Curţii Constituţionale a fost explicată de judecătorul Ion Predescu: “Reducerea pensiilor este neconstituţională deoarece priveşte un fenomen trecut, având în vedere că actualii pensionari au plătit cotizaţii în timpul când erau încadraţi în muncă.
În opinia lui Predescu, pensionarul, care a plătit timp de peste 30 de ani cotizaţii, nu poate suporta vina că statul nu le-a administrat cum trebuie. La câteva ore după decizia judecătorilor, Emil Boc a declarat că Executivul are pregătit un pachet alternativ cu măsuri de reducere a deficitului bugetar, pe care îl va discuta cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, evitând să precizeze dacă acest pachet include majorarea TVA şi a impozitelor. Îngrijorarea românilor este normală, pentru că, în ultimele zile, tot mai mulţi politicieni au afirmat că “planul B” al Guvernului, în cazul în care nu i se va permite să taie din pensii, prevede majorări de impozite.
Vor creşte taxele şi impozitele
Surse guvernamentale, citate ieri de agenţiile de presă, afirmau că simulările Guvernului arată că, pentru a se ajunge la deficitul bugetar cerut de organismele financiare internaţionale este nevoie ca TVA să fie majorată de la 19 la 24%, iar cota unică de impozitare să ajungă la 20-22%. Aceste măsuri ar avea însă costuri foarte mari pentru firme şi ar duce la scumpirea vieţii în ţara noastră, ceea ce ar însemna un dezastru economic.
FMI va hotărî dacă ne mai dă banii
Oamenii de afaceri şi patronatele susţin că majorarea TVA şi a cotei de impozitare ar conduce la mărirea preţurilor în toate domeniile economice, la scăderea puterii de cumpărare, la inflaţie şi la creşterea şomajului. Indiferent ce măsuri va propune Guvernul, ele trebuie acceptate de organismele internaţionale, pentru că altfel nu vom primi următoarea tranşă de bani de care avem atât de mare nevoie. Fără banii de la FMI, autorităţile nu vor mai avea în septembrie cum să plătească pensiile şi salariile bugetarilor.
Leul, afectat de neaplicarea măsurilor!
Imediat după ce Curtea Constituţională a decis că o parte din măsurile de austeritate sunt neconstituţionale, moneda naţională s-a prăbuşit! BNR a anunţat ieri o referinţă de 4,2808 lei/euro, adică cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni! O rată superioară a fost publicată de banca centrală la data de 23 noiembrie 2009, când euro a fost cotat la 4,2809 lei. “E dezastruos! Semnalul dat afară este foarte prost. (…) Mă tem că în curând vom vedea cum arată de fapt o criză”, a declarat ieri, pentru The Money Channel, Eugen Rădulescu, director în BNR.
Ce spun cititorii: «Va plăti toată ţara pentru a compensa nereducerea pensiilor»
Proteste la Cotroceni
La Bucureşti, demonstranţii s-au încăierat cu jandarmii, iar la Galaţi oamenii au aruncat cu mâncare şi cu băutură în curtea sediului PD-L.
Tensiunea şi disperarea pensionarilor şi bugetarilor veniţi ieri în faţa Palatului Cotroceni au atins cote maxime. Aproximativ 1.000 de persoane s-au strâns pentru ceea ce trebuia să fie o acţiune paşnică de protest. Desnădejdea i-a împins însă, la un moment dat, să forţeze gardurile amplasate de oamenii legii sau să se îmbrâncească cu jandarmii şi să arunce cu sticle de apă în ei. Din fericire, lucrurile n-au degenerat, iar spiritele s-au calmat.
La Galaţi însă, pensionarii au luat cu asalt un sediu al PD-L şi au aruncat peste gard cu o sticlă de whisky şi mai mulţi mici, strigându-le politicienilor să-şi ia înapoi “pomenile electorale”. (Maria Romaniţă, Claudiu Pacearcă)