„Avioanele de recunoaștere au descoperit că Beryl este acum un uragan extrem de periculos, de categoria patru”, se arată în comunicat.
Totodată, se precizează că rafale de vânt puternice sunt așteptate luni dimineață în Insulele Windward, un grup de insule care include Martinica, Sfânta Lucia și Grenada.
Hartă: Insulele Windward
Conform NHC, uraganul este situat la aproximativ 565 de kilometri est-sud-est de Barbados, cu rafale de vânt de 215 km/h. O furtună de categoria trei sau mai mare pe scara Saffir-Simpson este considerată un uragan major.
Barbados, o ţară insulară din Caraibe, a fost plasată în alertă de uragan, în timp ce St. Lucia, Saint Vincent şi Grenadine şi Grenada se află sub atenţionare de uragan, a precizat NHC. Avertizări sau atenţionări de furtună tropicală sunt în vigoare pentru Martinica, Tobago şi Dominica.
Pe fondul încălzirii globale, fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi uraganele, sunt mai frecvente şi mai devastatoare.
La Bridgetown, capitala Barbados, maşinile formau cozi la benzinării, în timp ce supermarketurile erau pline de clienţi în căutare de alimente, apă şi alte produse, potrivit AFP. Unii locuitori au început să monteze protecţii suplimentare la case.
În următoarele două zile, furtuna se va înteți
„Condiţiile atmosferice şi oceanice sunt favorabile unei noi intensificări în următoarele două zile – Beryl ar urma să atingă nivelul de uragan major, înainte de a tranzita Antilele Mici”, a indicat duminică site-ul Météo France la ora locală 17.30 (21.30 GMT).
Centrul acestei furtuni ar urma să treacă în cursul zilei de luni între Grenada şi St. Lucia, potrivit serviciului meteorologic francez.
Conform NHC, vântul va atinge 100 km/h, fiind posibile „rafale mai puternice”.
„Condiţii de uragan sunt aşteptate în zona de avertizare de uragan începând de duminică seară”, a precizat NHC. Se anunță ploi abundente, inundaţii, vânturi şi valuri cu potenţial letal, care ar putea ridica nivelul apei cu până la 2,1 metri peste valorile normale.
Un uragan major este echivalent cu un uragan de categoria a treia sau mai mare, cu rafale de vânt de până la 178 km/h.
Potrivit experţilor, un astfel de fenomen apărut atât de devreme în sezonul uraganelor, de la începutul lunii iunie până la sfârşitul lunii noiembrie, în Statele Unite, ar fi foarte rar.
Autoritățile sunt în alertă
Începând de vineri, prefectul din Martinica a mobilizat centrul operaţional departamental al insulei, teritoriul francez cel mai ameninţat de traiectoria probabilă a furtunii, a anunţat biroul său.
„Este deja foarte probabil ca marea să fie foarte agitată începând de duminică seara şi cu siguranţă în cursul zilei de luni”, au anticipat, la rândul lor, serviciile statului francez din Martinica.
Valuri de până la cinci metri sunt aşteptate în canalul St. Lucia, la sud de insula franceză. Sezonul uraganelor din 2024 ar putea fi, potrivit Meteo France, „unul dintre cele mai intense”.
Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite a prognozat, de asemenea, la sfârşitul lunii mai, un sezon extraordinar, estimând formarea a patru până la şapte uragane de categoria a 3-a sau superioară.
Aceste previziuni sunt legate în special de evoluţia viitoare a fenomenului meteorologic La Nina, precum şi de temperaturile foarte ridicate din Oceanul Atlantic, a precizat NOAA.
FOTO: Hepta