Uraganul Florence a lovit coasta de est a Statelor Unite inundând mai multe orașe din Carolina de Nord, urmând să ajungă în orele următoare în celelate state americane aflate sub avertizare. După primul impact, zeci de persoane au fost salvate de autorități dintr-un hotel inundat de apele învolburate ale oceanului, scrie Daily Mail.
Peste 60 de persoane, inclusiv copii, tau fost extrase de autorități dintr-un motel din Jacksonville, aflat pe punctul de a se prăbuși după ce apele au pătruns înauntru sși au inundat încăperile.
Vântul puternic a produs o gaură în pereții motelului Motor Inn, cauzând mai multe cărămizi să se prăbușească și acoperișul să cadă – în timp ce locuitorii erau încă în camerele lor.
Polițiștii și echipajele de pompieri au intervenit pentru a salva persoanele care locuiau înăuntru, din fericire, aceștia au fost toți scoți cu bine și nimeni nu a fost rănit.
Echipele de salvare au intervenit pentru a salva 150 de persoane și din orașul New Bern, aceștia refuzând să părăsească locuințele în timpul evacuării de zilele trecute.
Uraganul Florence a descins vineri dimineaţa (ora locală) pe coasta americană a Atlanticului, cu vânt puternic de până la 150 km pe oră, ploi diluviene şi ameninţarea unor inundaţii „catastrofale”, după cum au avertizat autorităţile, relatează .
Florence a „aterizat” în Carolina de nord, în apropiere de Wrightsville Beach, la ora 07.15 (11.15), fiind precedată de rafale violente de vânt care au ridicat trombe de apă şi resturi şi au smuls semne de circulaţie.
Uraganul rămâne periculos, deşi a fost retrogradat la categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, de la 1 la 5, a menţionat Centrul naţional american pentru uragane (NHC).
În momentul de faţă furtuna se deplasează către vest cu 9 km/h şi ar urma să slăbească în intensitate în cursul zilei.
De asemenea, peste 1000 de zboruri au fost anulate în zonă, din cauza uraganului, conform media americane.
Circa 1,7 milioane de persoane au fost somate să se îndepărteze de zona litorală pentru a se pune la adăpost din calea furtunii. Câteva sute de kilometri către sud, celebra staţiune balneară Myrtle Beach din Carolina de sud s-a transformat într-un oraş-fantomă, cu străzi pustii, benzinării închise şi ferestre baricadate.
Sunt şi localnici care au ignorat apelurile la evacuare. Jeff Cunningham a preferat să rămână pe ambarcaţiunea sa, acostată în portul North Myrtle Beach. „Am rămas la fiecare uragan, de 20 de ani încoace, nu o să fie prea mare. Am tot ce-mi trebuie, 200 de galoane (750 litri) de apă, un generator… Şi aici e locul cel mai bun”, le-a spus Jeff reporterilor, scrie Agerpres.