UPDATE 9 septembrie, 8.50: Uraganul Irma a crescut din nou în intensitate, la categoria 5 – cea maximă – și a lovit Cuba. Urgia se îndreaptă apoi către Florida, unde se așteaptă să lovească duminică. În acest timp, aproximativ 25% din populația statului american a primit ordin de evacuare, Casa Albă avertizând că Irma ar putea duce la pierderea de vieți omenești.

UPDATE 8 septembrie, 21.30: Uraganul Irma a ajuns în zona insulelor Cuba și Bahamas după de a devastat Caraibele și se apropie de Florida de Sud și Miami unde populația este evacuată în masă.

Cel puțin 24 de persoane au fost ucise săptămâna aceasta, în timp ce Irma a devastat insulele din nordul Caraibelor, precum Barbuda și Insulele Virgine. În Puerto Rico, sute de mii de oameni – aproape 70% din persoanele conectat la rețeaua de electricitate au rămas fără curent electric.

UPDATE 8 septembrie, 13.30:  Uraganum Irma a fost retrogradat la categoria 4, însă rămâne extrem de periculos, anunță Centrul Național pentru Uragane (NHC) din Statele Unite.

Cu vânturi de 250 km/h, uraganul se îndreaptă către statul american Florida, a indicat NHC. Anterior, Irma fusese clasat la categoria 5, cea mai puternică pe scara intensității, înregistrând o viteză a vântului de până la 300 km/h.

UPDATE 8 septembrie, 7.50: Uraganul Irma a provocat moartea a cel puțin 14 oameni în Caraibe, unde mai multe insule au fost complet distruse. Acum, urgia se îndreaptă către Florida. De altfel, Centrul Național pentru Uragane a emis avertizări pentru zona de sud.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10


Citește și: 


 

„Indiferent în ce zonă a coastelor Floridei locuiţi, fiţi pregătiţi de evacuare”, a anunţat guvernatorul Rick Scott, în condiţiile în care meteorologii au avertizat că furtuna va atinge sudul Floridei până duminică. Potrivit CNN, orașul Miami se află și el pe traiectoria uraganului.

Uraganul de categoria 5 a lovit Insulele Turks and Caicos, după ce în Haiti şi în Republica Dominicană a provocat pagube şi inundaţii.

Crucea Roșie anunță că 1,3 milioane de oameni au fost afectate de acest fenomen extrem, numărul acestora ar putea ajunge însă la 26 milioane. În plus, există temeri legate de riscul de îmbolnăvire, care este şi mai mare în zonele unde sunt probleme cu apa de băut şi cu serviciile de salubrizare.

După Turks and Caicos, Irma se va îndrepta către Bahamas, apoi va ajunge în Cuba, iar în weekend ar urma să ajungă în Florida, serviciile de urgenţă americane vorbind despre „un impact devastator”

Ce zone au fost devastate de uraganul Irma:

Barbuda: micuța insulă este acum „abia locuibilă”, după ce uraganul Irma a avariat aproape 95% dintre clădiri. Premierul insulei a estimat că procesul de reconstrucție va costa aproximativ 100 de milioane de dolari

St. Martin: insula a fost și ea devastată de uraganul Irma. Autoritățile au confirmat decesul a cinci oameni

Insulele Virgine americane: Cel puțin patru oameni și-au pierdut viața în acest teritoriu, iar clădirile au fost grav avariate

Insulele Virgine britanice: a fost declarată stare de urgență și sunt așteptate mai multe decese, pe măsură ce echipele de salvare intervin

Anguilla: un locuitor al insulei a afirmat că totul arată de parcă a fost lovit de o bombă atomică. O persoană a murit

UPDATE ora 20:50. Uraganul Irma a ucis până acum 13 oameni, însă numai 9 decese au fost confirmate oficial. Printre cei uciși de uragan se numără și un copil, în Barbuda, o persoană în Anguilla, trei oameni în Puerto Rico și alți patru în St Martin.



Gaston Browne, premierul insulelor Antigua şi Barbuda, a catalogat daunele ca fiind „absolut devastatoare”. Oficialul a estimat că „95% dintre proprietăţi au fost afectate”.

„Barbuda este literalmente moloz”, a declarat Browne. „Întregul fond de locuințe a fost deteriorat. Totul a fost devastat”, a spus Browne după ce a vizitat insula pe care locuiesc în jur de 1.800 de persoane.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat stare de urgenţă în Florida, Puerto Rico şi Insulele Virgine americane, iar autorităţile din Bahamas au decis să evacueze şase insule din sudul arhipelagului.

În Florida, unde uraganul este așteptat să lovească în weekend, oamenii au fost sfătuiți să începe să își părăsească locuințele.

Și insulele St. Maarten, unde trei români au fost dați dispăruți și ulterior găsiți, și St. Barts au resimțit furia furtunii de categorie 5, una dintre cele mai puternice înregistrate vreodată în Atlantic.

Browne a spus că în prezent nu funcționează niciun serviciu de telefonie pentru locuitorii din Barbuda. Comunicațiile au fost întrerupte după ce un releu de pe insulă a fost rupt de vânt.

El a spus că până acum a fost confirmat în mod oficial moartea unui copil.

Irma a distrus și singurul aeroport al Barbudei, care va forța oficialii să aducă provizii cu vaporul și cu elicopterul din Antigua.

Premierul estimează costurile reconstrucției la 100 de milioane de dolari. „Nu am văzut niciodată o astfel de distrugere ca ceea ce am văzut în Barbuda în această după-amiază”, a declarat Browne.

Charles Fernandez, ministrul afacerilor externe și comerțului internațional pentru Antigua și Barbuda, a declarat Barbuda a fost distrusă în proporție de 90%.

O femeie a povestit că ea și cei șapte membri ai familiei sale, inclusiv un copil de 2 luni, s-au ascuns într-un dulap în moemntul în care a început furtuna și au așteptat acolo până când a trecut și au ajuns la ei salvatorii. Casa ei este distrusă, a spus femeia care spune că nu știe cum va trăi în continuare. „Principala mea preocupare acum este, cum vom supraviețui după aceea”, a spus aceasta.


Citește și: Pilonul II de pensii va deveni opțional, anunță premierul Tudose


Urmărește-ne pe Google News