Liderul de la Casa Albă îşi „amână” vizitele, pentru a superviza pregătirile şi răspunsul faţă de acest uragan puternic care urmează să atingă uscatul miercuri, în Florida. Casa Albă nu a anunțat o altă dată pentru efectuarea vizitelor în Germania și Angola, notează AFP, potrivit news.ro.

Subiectul catastrofelor naturale a devenit exploziv din punct de vedere politic cu mai puţin de o lună înainte de alegerile prezidenţiale din SUA în care se înfruntă doi candidați: actuala vicepreședintă, democrata Kamala Harris, şi fostul preşedinte, republicanul Donald Trump.

Joe Biden şi candidata democrată sunt ţinta unor critici feroce din partea susținătorilor lui Trump, care-i acuză – avansând informaţii false – de faptul că nu au angajat mijloace suficiente pentru a răspunde altui uragan, Helene.

Helene a devastat în urmă cu peste o săptămână anumite zone din sud-estul SUA, mai ales în statele Florida, Georgia şi Carolina de Nord.

Joe Biden era așteptat pentru vineri la Berlin, cu ocazia unei vizite de stat în Germania, iar pentru a doua zi la o întâlnire cu gazda sa, cancelarul Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Keir Starmer.

Cei patru urmau să participe la un summit internaţional al aliaţilor Ucrainei, la baza aeriană Ramstein, în sud-vestul Germaniei, în prezența preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Acest turneu de adio în Europa ar fi trebuit să-i ofere preşedintelui american o ultimă şansă să ofere asigurări unor aliaţi îngrijoraţi de o posibilă victorie a lui Donald Trump în alegerile din 5 noiembrie.

Miliardarul republican a promis, dacă va fi ales, să reia ostilităţile comerciale care i-au marcat primul mandat la Casa Albă. El a criticat adesea ajutorul oferit Ucrainei şi angajamentul SUA în NATO şi a susținut că, în cazul unei victorii pe 5 noiembrie, va pune capăt „imediat” războiului, fără să spună cum anume.

Joe Biden, care a renunţat la candidatura sa pentru cel de-al doilea mandat şi i-a cedat locul vicepreşedintei Kamala Harris, urma să viziteze și Angola, după Germania, pentru a-şi respecta promisiunea de a vizita Africa măcar o dată înainte de a pleca de la putere.

Urmărește-ne pe Google News