Firma de curierat susține că nu transportă probe biologice, dar nici nu verifică ce este în colete, conținutul lor fiind exclusiv responsabilitatea clientului. Acesta ar fi motivul pentru care curierii Urgent Cargus nu ar fi știut ce conține pachetul ridicat de la DSP Botoșani.

„Suntem surprinși și indignați de acțiunea neglijentă a DSP Botoșani care, încălcând prevederile legale în vigoare, a transmis probe biologice prin intermediul companiei noastre, fapt care poate pune în pericol siguranța angajaților și clienților noștri”, se arată într-un comunicat transmis Libertatea de către Urgent Cargus.

„Conform normelor legale, Urgent Cargus nu asigură transportul probelor biologice, iar acest fapt este comunicat către toți clienții noștri, lista bunurilor interzise sau restricționate la transport fiind publicată pe site-ul nostru. Responsabilitatea privind conținutul coletului este integral a expeditorului, inclusiv responsabilitatea de a nu transmite bunuri care se află pe lista celor interzise la transport.”, adaugă reprezentanții firmei de curierat care nu își asumă responsabilitatea pentru ce transportă.

Urgent Cargus susține că ANCOM a impus regula ca firmele de transport să nu aibă acces la conținutul coletelor.

Expedierea care face subiectul declarațiilor recente ale reprezentanților DSP Botoșani a fost preluată în conformitate cu prevederile ANCOM care specifică faptul că reprezentanții noștri nu au voie să verifice conținutul expedierilor preluate, noi având doar obligația de transportatori de la expeditor până la destinatar.”

Urgent Cargus:

Acuzațiile firmei de curierat continuă.

„Ne surprinde faptul că exact instituțiile care au menirea de a proteja sănătatea noastră, a tuturor, pun în pericol aproape 5.000 de angajați și subcontractori ai Urgent Cargus, dar și toți clienții companiei noastre, prin neglijența cu care transportă probe biologice. Mai mult, este amenințată activitatea unui sector critic pentru public, într-un moment în care distanțarea socială este principala măsură de protecție recomandată de autoritățile centrale.”, se mai arată în comunicat.

DSP Botoșani: Nu e niciun pericol

Directorul DSP Botoșani, Monica Adăscăliței, a declarat că toate direcțiile de sănătate din țară folosesc aceeași metodă de a trimite probele prelevate de la pacienți suspecți de COVID-19 la București și că nu ar fi prima dată când instituția trimite o probă prin Urgent Cargus.

Pe de altă parte, medicii de la DSP Botoșani au insistat că nu pun în pericol pe nimeni, pentru că probele sunt împachetate în trei recipiente și că respectă toate regulile.

De altfel, regulile oricum nu sunt clare. Institutul de Sănătate Publică nu spune în metodologia pe care o actualizează frecvent cum trebuie transportate aceste probe care sunt considerate probe biologice.

Documentul vorbește despre faptul că probele trebuie însoțite de personal instruit, dar nu spune cu ce se trimit dintr-o loc în altul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News