Infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral și embolia pulmonară sunt consecința unor afecțiuni care ”au lucrat” mai mulți ani la rând, știute sau neștiute. Nu le lăsa să reprezinte și ”ultimul act” în evoluția acestor boli!
Infarctul de miocard
Ce se întâmplă? Una din arterele coronare (arterele care transportă sânge oxigenat spre inimă) este blocată de un tromb (cheag de sânge) și miocardul (mușchiul cardiac) nu mai primește sânge, deci ”se sufocă”, privat fiind de oxigen și se necrozează.
Simptomele care trebuie să te alarmeze sunt:
– presiune în spatele sternului, în mijlocul toracelui; senzația de gheară în capul pieptului; durerea iradiază în gât, în brațul drept, în pumn și degete
– simptome asociate: oboseală, paloare, tulburări digestive, sufocare.
Factorii de risc sunt:
– vârsta (riscul crește progresiv după 50 de ani)
– tabagismul
– obezitatea
– hipertensiunea arterială
– colesterolul mare
– diabetul
– antecedentele de maladii cardiovasculare în familie
– în cazul femeilor – asocierea dintre fumat și administrarea pilulelor contraceptive.
Gravitatea sechelelor depinde de suprafața zonei necrozate și de rapiditatea intervenției medicale. Tratează, deci, aceste simptome drept ceea ce sunt: o urgență medicală de gradul zero!
Accidentul vascular cerebral (AVC)
Ce se întâmplă. Există mai multe tipuri de accidente vasculare cerebrale. Cel mai frecvent, un AVC este provocat de ruptura unui vas de sânge, ce declanșează o hemoragie cerebrală (este cazul rupturii de anevrism cerebral). AVC-ul ischemic apare când o venă obstrucționată împiedică circulația corectă a sângelui, provocând moartea celulelor nervoase ale creierului. Se vorbește atunci despre tromboză cerebrală sau embolie cerebrală.
Factorii de risc sunt aceeași ca și în cazul infarctului de miocard:
- colesterol mare
- diabet
- tabagism
- obezitate
- vârsta înaintată
- antecedente familiale cardiovasculare.
Simptomele:
- un AVC este precedat de multe ori de o foarte puternică durere de cap, de tulburări digestive (greață, vomă) sau de tulburări de echilibru; se observă și o paralizie a membrelor pe o singură parte (hemiplegie) și dificultăți în vorbire.
Cu cât se intervine mai repede (ideal – în mai puțin de trei ore), cu atât mai mari sunt șansele de recuperare. În lipsa intervenției medicale, AVC-ul poate provoca moartea.
Embolia pulmonară
Ce se întâmplă. Artera pulmonară se poate bloca parțial sau total, cel mai adesea din cauza unui cheag de sânge, provocând dificultăți de respirație ce pot conduce la oprirea inimii. Dacă se intervine în câteva ore, embolia pulmonară nu afectează grav organismul. În unul din două cazuri, această problemă de sănătate este precedată de o flebită (un cheag de sânge – tromb – format în venele profunde ale membrului inferior, care ajunge în plămân pe calea fluxului sangvin).
Simptomele emboliei pulmonare sunt:
– respirație chinuită
– tahicardie
– dureri toracice
– tuse
– expectorații.
Neluată în serios, această afecțiune poate provoca o sincopă, o scădere importantă a tensiunii și stop cardiac. Și ea reprezintă, așadar, o urgență medicală de gradul zero.
Citește și: Caută leacul pentru infarctul miocardic