Construirea bugetului pentru anul 2021 este principala urgență a noului guvern sprijinit de alianța PNL-USR-PLUS-UDMR. Aceasta a ajuns vineri la un consens privind împărțirea ministerelor în noul Cabinet, însă trebuie să se grăbească pentru a lua mai multe decizii vitale pentru cetățeni și companii până la 31 decembrie.
Bugetul pe 2021
Structura bugetului României pe anul viitor este prioritară, spune consultantul fiscal Adrian Bența.
„Trebuie să știm pe ce ne bazăm. Trebuie să vedem structura de taxe pe anul viitor și, separat, ar trebui un program de restructurare a cheltuielilor statului”, explică Bența.
Ministerul Finanțelor estimează că România va termina anul cu un deficit de 9,1% din Produsul Intern Brut (PIB), în vreme ce Consiliul Fiscal crede că se va ajunge la 9,8%, mult peste limita de 3% stipulată de tratatele europene. Acesta vine ca urmare a cheltuielilor generate de pandemie și de sprijinirea mediului economic.
În anii următori, însă, România trebuie să vină cu bugete care să reducă treptat acest deficit spre 3% din PIB.
Majorarea pensiilor
Direct legată de buget este problema majorării pensiilor. Acestea erau programate să crească cu 40% începând cu luna septembrie, dar Guvernul Orban a transformat majorarea de 40% în una de 14%. A promis, în schimb, recuperarea diferenței în anii viitori.
De asemenea, PSD a votat din nou majorarea cu 40% a pensiilor în Parlament.
Majorările cu 40% ale pensiilor erau avioane, nu se puteau aproba. Dar tot trebuie luată o decizie, măcar pentru majorarea lor cu inflația și cu productivitatea, cum se făcea în anii anteriori”.
Bența, economist:
Florin Cîțu, actual ministru de finanțe și premier propus de PNL, declara la finalul lunii noiembrie că pensiile vor crește cu 46% în următorii patru ani, arată ȘtirileProTV.
Pentru anul 2021, Cîțu estima o creștere a punctului de pensie cu 8,1%. Acest lucru înseamnă o majorare de 117 lei a punctului de pensie.
Concret, acesta ar putea să crească de la 1.442 la 1.559 de lei.
Salariul minim
O altă problemă spinoasă este majorarea salariului minim. Ministerul Muncii a avut mai multe tratative cu sindicatele și patronatele în această privință.
Patronatele susțin înghețarea acestuia, argumentând cu criza economică generată de pandemia de COVID-19.
Criza este însă și argumentul sindicatelor, care cer creșteri, astfel încât salariații să nu fie afectați de situația economică.
În acest moment există mai multe propuneri:
- formulele propuse de Guvern sunt de 100, 150 sau 200 de lei, calculate ca un coeficient de corecție sau luându-se în calcul inflația din octombrie și creșterea productivității, potrivit Revistei Patronatelor;
- maximumul cerut de sindicate este de 170 de lei, potrivit aceleiași surse;
- Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a propus o majorare care să acopere rata inflației din octombrie, deci o creștere de 2,2%.
Salariul minim din România este în acest moment de 2.230 de lei brut, ceea ce înseamnă 1.346 de lei în mână. Acesta a crescut cu 7,2% în 2020 față de 2019.
Salariul minim pentru cei cu studii superioare este de 2.350 de lei, adică 1.413 lei net.
Constructorii au în România un salariu minim de 3.000 de lei brut, ceea ce se traduce prin 2.362 de lei net.
Continuarea programelor de ajutorare a economiei
În final, consultantul Adrian Bența a spus că guvernul trebuie să continue programele derulate în acest an, precum șomajul tehnic, Kurzarbeit (programul de lucru redus – n.r.) și să plătească firmelor banii promiși prin schemele de finanțare.
Libertatea a scris de curând că, din șase scheme anunțate, doar în două au fost demarate plăți, iar oamenii de afaceri se plâng de faptul că banii nu au ajuns sau vin cu mare greutate.
Amenzile rutiere
Amenzile rutiere ar urma să crească de la 1 ianuarie 2021 cu 50%, întrucât în ultima zi a actualului an ar urma să expire plafonarea punctului de amendă la 145 de lei.
Punctul de amendă este 10% din salariul minim, dar acesta a fost plafonat în ultimii ani, după creșterea salariului minim.
Dacă plafonarea expiră, un punct de amendă va ajunge la cel puțin 223 de lei sau chiar mai mult, dacă salariul minim crește la rândul său.
Pensiile speciale ale primarilor
În fine, din 2021 urmează să intre în vigoare pensiile speciale ale aleșilor locali.
Măsura este prevăzută în Codul Administrativ adoptat de PSD, dar intrarea ei în vigoare fusese amânată cu un an în urma unui amendament al USR.
Dacă amânarea nu este prelungită, aleșii locali ar urma să primească pensii speciale de la 1 ianuarie 2021.
În privința pensiilor speciale, Bența spune că „discuția a fost închisă de Curtea Constituțională”, dar precizează că aceasta a lăsat și o cale despre cum pot fi ele reduse. Măsura trebuie să treacă însă prin Parlament, nu prin Guvern.