Loviturile au fost efectuate în mai multe valuri de-a lungul mai multor ore, în diferite zone ale Iranului, care și-a închis spațiul aerian pe toată durata atacului. Au fost semnalate explozii în Teheran, Karaj, Isfahan și Shiraz.

Au fost vizate bazele Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice 

Cel puțin trei baze de rachete ale Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC)e au fost vizate în atacurile succesive cu drone, potrivit unor oficiali de la Teheran citați de The New York Times.

Una dintre bazele vizate a fost apărarea antiaeriană S-300 a Aeroportului Internațional Imam Khomeini de lângă Teheran.

De asemenea, dronele israeliene au vizat baza militară secretă Parchin de la periferia Teheranului. Sursele New York Times au anunțat că o dronă a lovit locația, în timp ce altele au fost doborâte de apărarea antiaeriană iraniană.

Atac fără precedent

Operațiunea israeliană, care a lovit ținte aflate la aproximativ 1.600 de kilometri distanță, a marcat un atac fără precedent în ceea ce privește amploarea, durata și recunoașterea imediată a responsabilității de către Israel.

Cu toate acestea, cu excepția raportului Parchin neconfirmat, Israelul nu a vizat instalațiile nucleare sau petroliere, ținând seama de presiunea administrației Biden.

SUA, la rândul lor, au susținut atacul israelian ca un act de autoapărare și au arătat clar că sunt gata să ajute Israelul să se apere împotriva unui răspuns iranian.

O fabrică de drone, afectată

Imaginile publicate de Al Araby TV, finanțat de Qatar, au pretins că prezintă pagubele provocate de atacurile israeliene la o fabrică din Shamsabad, la sud de Teheran.

Rapoarte neverificate de pe rețelele de socializare au anunțat că trei muncitori au fost uciși în acea fabrică, despre care se spune că ar fi implicată în dezvoltarea și producția de drone militare.

Armata israeliană a precizat că a vizat cu precizie baze militare strategice – în special locații de producție și lansare de drone sau rachete balistice, precum și baterii de apărare aeriană.

Reacția Teheranului

Iranul a anunțat că sistemul său de apărare aeriană a interceptat și a contracarat atacurile, cu pagube limitate raportate în unele zone.

Teheranul a transmis sâmbătă că este obligat să „se apere” după ce Israelul a efectuat lovituri asupra țintelor militare în întreaga Republică Islamică – un atac care a venit ca răzbunare pentru barajul cu rachete balistice al Iranului asupra Israelului la începutul acestei luni.

„Iranul are dreptul și datoria de a se apăra împotriva actelor străine de agresiune”, a declarat ministerul de externe al Iranului, citând articolul 51 din Carta Națiunilor Unite. Cu toate acestea, regimul de la Teheran nu a promis o ripostă imediată.

Israelul a anunțat că este pregătit pentru un potențial răspuns iranian, dar a avertizat Iranul împotriva unei noi lovituri. „Dacă regimul din Iran ar face greșeala de a începe o nouă rundă de escaladare, vom fi obligați să răspundem”, a declarat sâmbătă dimineața, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, după ce operațiunea de patru ore a fost finalizată.

Doi militari, uciși în radiul aerian

Armata Republicii Islamice Iran a anunțat sâmbătă că doi dintre membrii personalului său au fost uciși în atacurile Israelului asupra bazelor militare din țară.

„Armata Republicii Islamice Iran și-a sacrificat doi dintre soldații săi noaptea trecută în timp ce se confrunta cu proiectilele regimului criminal sionist pentru a apăra securitatea Iranului și a preveni vătămarea națiunii iraniene și a intereselor sale”, a anunțat armata iraniană.

Cei doi militari uciși sunt: maiorul specializat în operațiuni de rachete, Hamzeh Jahandideh și sergentul de prima clasă pentru operațiuni de rachete, Mohammad Mehdi Shahrokhifar.

Armata israeliană a vizat centre militare din provinciile iraniene Teheran, Khuzestan și Ilam la primele ore ale zilei de sâmbătă, în ciuda avertismentelor din partea Iranului că orice atac al Israelului s-ar confrunta cu un răspuns dur.

Urmărește-ne pe Google News