”Va exista o nevoie pentru nişte documente”, a declarat Amber Rudd, în timpul unui discurs în Camera Comunelor. Ministrul britanic de interne a vorbit parlamentarilor despre toate măsurile care trebuie să fie luate pentru ca cetăţenii europeni să rămână în Marea Britanie după Brexit.
Întrebată de laburişti dacă va exista o diferenţă între muncitorii şi proprietarii care pot locui şi lucra pe teritoriul britanic şi cei care nu vor avea acest drept, demnitara a explicat că vor exista documente speciale după Brexit. Rudd a promis o abordare treptată a problemei, iar autorităţile vor utiliza ”toate avantajele tehnologiei pentru a asigura o gestionare corectă a imigraţiei”.
Acest subiect a fost adus adesea în discuție, cu toate că negocierile oficiale privind ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar nu au început încă. Oficialii britanici caută modalități pentru a-i mulțumi pe cei care au optat pentru Brexit, deoarece reducerea imigranției a fost una dintre cele mai importante cereri ale acetora.
În luna septembrie, Amber Rudd a declarat că studiază posibilitatea introducerii unui sistem de permise de muncă pentru a controla imigrația provenită din țările Uniunii Europene.
În prezent, Marea Britanie impune un sistem de vize pentru cetățenii extracomunitari, dar cetățenii din țările UE pot trăi și lucra în Marea Britanie fără a avea nevoie de vize.
Ultimele date arată că numărul imigranților din UE a atins un nivel-record în Marea Britanie, înainte de Brexit. Mai precis, s-au înregistrat 189.000 de intrări ale unor cetăţeni europeni în cele 12 luni dinaintea referendumului, cu 9.000 mai multe decât în anul precedent. România este cea mai frecventă ţară de proveninenţă, cu 10% din numărul total, notează Reuters.