Chiar dacă cifra nu pare foarte mare, având în vedere că populația totală a capitalei islandeze este de aproximativ 100.000, procentul este considerabil. Protestul de la Reykjavik a strâns luni mai mulți participanți decât manifestațiile din 2009, declanșate de lipsurile grave ale responsabililor politici în supravegherea băncilor și soldate cu răsturnarea guvernului de dreapta.
Conform documentelor publicate de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigații (ICIJ), Gunnlaugsson, 41 de ani, a înființat în 2007, împreună cu viitoarea sa soție, o firmă în paradisul fiscal din Insulele Virgine, numită Wintris, pentru a ascunde milioane de dolari, până când el i-a vândut părțile sale în 2009 pentru suma simbolică de un dolar.
Când a fost ales pentru prima oară deputat, în aprilie 2009, el a omis să menționeze această participație în declarația de avere, în timp ce era obligat de lege.
Afacerea este extrem de sensibil într-o țară marcată de excesele anilor 2000, când în sectorul financiar au înflorit firmele fantomă.
Apărarea prim-ministrului este simplă: el nu a ascuns niciodată bani în străinătate, iar soția lui este în regulă cu fiscul islandez. „Ea nu a folosit niciodată vreun paradis fiscal. Nu am avut în vedere să demisionez din acest motiv și nu voi demisiona din acest motiv”, a declarat el luni după-amiază.
În timp ce populația nemulțumită manifesta, premierul și-a exprimat regretul la postul național de televiziune RUV că nu a dezvăluit mai devreme această participație.
Citește și:
- Panama Papers, fabrica de spălat bani a liderilor mondiali | Numele unui român apare în anchetă
- EXCLUSIV | Un expert dezvăluie de ce bogații lumii, lideri politici și vedete își fac offshore-uri: „Se pot depune bani din prostituție sau alte infracțiuni, fără să explici sursa averii”
- Messi, despre scandalul ”Panama Papers”: ”Nu știu ce am semnat, m-am bazat pe tatăl meu!”
- Cristi Borcea peste tot. Numele fostului acționar dinamovist apare și în scandalul ”Panama Papers”!