UPDATE ora 17:00: Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor, a anunțat că protestul de la CFR s-a încheiat în urma finalizării discuțiile dintre ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și reprezentanții sindicatelor și așteaptă acum ca trenurile blocate să fie lăsate să circule.

„Părțile au convenit ca pentru perioada următoare să se agreeze ca soluție creșterea salariilor tarifare cu indicele de creștere a prețurilor de consum pentru anul 2022, în condițiile aprobării cadrului legal și financiar. (…) Părțile s-au angajat să identifice constant soluții pentru aplicarea statutului personalului feroviar, sens în care vor fi organizate întâlniri periodice”, a citat Alin Șerbănescu dintr-un comunicat comun agreat de minister și sindicate.

El a precizat că suma exactă cu care vor crește salariile va fi stabilită în urma calculării indicilor pentru că ei se raportează la nivelul anului 2021.

„Copii care au rămas blocați în stația din județul Constanța au fost recuperați. Nu ne oprim aici, toți pasagerii fie vor pleca în continuare cu trenul ori vor fi transportați către destinație în funcție de situația respectivă cu autocare. Au fost 261 de trenuri blocate, așteptăm în acest moment ca toate aceste trenuri să fie puse în circulație”, a declarat Alin Șerbănescu.

UPDATE ora 15.34: Trenurile au adunat întârzieri și mai mari, după cum arată tabela electronică din Gara de Nord. Trenul cre trebuia să vină de la Târgu Joi are o întârziere de 7 ore. La fel ca și cel care trebuia să vină din Constanța.

Întârzieri semnificative sunt și în ceea ce privește plecările. De exemplu, un tren care trebuia să plece spre Brașov apare cu o întârziere de 360 de minute, adică șase ore.

Iar trenul care pleacă spre Aeroport are o întârziere de 300 de minute, adică de 15 ori mai mare decât durata călătoriei, care e de aproximativ 20 de minute.

UPDATE ora 13:57: Directorii de la CFR SA le-au cerut angajaților, într-o conferință de presă, să „dea drumul la circulație”, fiind deja probleme în prezent pe mai multe rute.

„Fac apel la încetarea protestului, este ilegal. Împreuna cu colegii noștri, cu liderii de sindicat, vom continua negocierilor. Nu putem avea un dialog fără o sustenabilitate din punct de vedere economic”, a declarat, luni, într-o conferință de presă, Ion Simu Alexandru, director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA.

El a anunțat că 109 trenuri sunt afectate de greva spontană de la CFR, iar în 54 de gări activitatea este oprită.

El le-a cerut angajaților să deblocheze situația, pentru că greva spontană „aduce prejudicii, ce nu pot fi suportate de costurile companiilor”

„Și dacă am vrea să dăm măriri salariale sau alte bonusuri, nu putem pentru că nu ne acceptă legea. În virtutea legii care guvernează, ei știu că nu pot să facă o grevă, atunci au făcut această grevă spontană anunțată acum o săptămână. Greva spontană nu și-o asumă nimeni teoretic, numai că ea creează prejudicii și trebuie să știe că aceste prejudicii nu pot fi suportate de costurile companiilor. Fac apel la colegi să nu blocheze și să dea drumul la circulație pentru că cel puțin în Gara de Nord este o aglomerare de trenuri care nu știu când se va regla”, a mai transmis directorul CFR.

***

Mai multe trenuri care trebuiau să plece în această dimineață din stații fie au plecat cu întârziere, fie au rămas în gări.

„Trenurile afectate până la momentul prezent ca urmare a protestului spontan al personalului CFR SA sunt de pe raza regionalelor Iași, București, Craiova, Galați, Cluj și Constanța”, transmit reprezentanții CFR.

CFR Călători anunță că pe raza regionalei Iași personalul aparținând CFR SA a oprit trenurile CFR Călători în stațiile Iași, Pașcani, Roman și Bacău cu semnalul pe culoarea roșie, fiind afectate trenurile 6002, 6461, 5603, 5401, 5432, 1541, 5402, 5461, 5415.

De asemenea, acțiunea personalului aparținând CFR SA afectează circulația trenurilor și pe raza regionalelor București, Craiova, Galați.

În Gara de Nord sunt anunțate întârzieri ce depășesc 200 de minute. De exemplu, trenul Târgu Jiu – București are o întârziere de trei ore și 40 de minute, iar trenul care pleacă din Gara de Nord către Aeroportul Otopeni are o întârziere de 4 ore.

Panoul din Gara de Nord arată întârzierile acumulate de trenuri | Foto: cfr.ro

Potrivit CFR, Lista completă a trenurilor afectate este următoarea: 6002, 6461, 5603, 5401, 1541, 5402, 5461, 5415, 1858,  5411, 1752, 8080, 8202, 8201,1884, 1660 , 1572, 1573, 1541 ,1655, 5014, 5106, 7571, 3085, 4103,  3074, 1734, 1832, 4020, 4451, 4703, 3073, 1831.

„În situația în care circulația trenurilor va fi afectată de continuarea protestului la CFR SA, pasagerii care au bilete/abonamente la trenurile afectate vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor/călătoriilor achiziţionate şi neutilizate (fie pentru întreaga rută, fie pentru distanța neefectuată din ruta respectivă), conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare”, a mai transmis CFR Călători.

Motivul pentru care angajații CFR au declanșat protestul spontan

Angajații CFR care se ocupă cu repararea locomotivelor au declanșat, luni dimineață, o grevă spontană, nemulțumiți de înghețarea salariilor. Liderul sindicaliștilor Rodrigo Maxim a anunțat că 1.500 de angajați participă la protest.

„Cei intrați în grevă au salariul minim, nu înțeleg de ce oameni calificați nu pot să își mai asigure existența. Toate prețurile au crescut, facturile cresc, iar ei nu mai au cu ce să le plătească. Toți CFR-iștii sunt în unități între 8 și 10, așteaptă un comunicat de la ministrul transporturilor, în care să li se explice de ce s-a abandonat transportul feroviar în România”, a declarat Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, luni dimineața, în direct la Digi24.

În replică, ministrul Transporturilor a anunțat, pe Facebook, că i-a chemat pe liderii sindicali la discuții.

Urmărește-ne pe Google News