Bogdan Cuza este un strănepot al domnitorului care a realizat Unirea din 1859 dintre Moldova și Țara Românească, scrie Gorjeanul. Bunicul său este Alexandru Constantin Cuza, băiatul vărului primar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Urmaşul lui Alexandru Ioan Cuza va fi decorat chiar de Ziua Unirii. Bogdan Cuza poartă cu mândrie numele străbunicului său care a scris istorie
În vârstă de 64 de ani, Bogdan Cuza s-a născut în Sibiu. A plecat din România în urmă cu mai mult timp și trăiește, în prezent, în Germania. Într-un interviu, stănepotul domnitorului a mărturisit că este recunoscător că poartă acest numele lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a scris o filă importantă din istoria românilor.
Bărbatul are un fiu pe care îl cheamă chiar Alexandru Ioan Cuza. Urmașul lui Alexandru Ioan Cuza este acționar, alături de Dora Bota, la o firmă de textile din Oradea.
În diaspora, descendenții lui Cuza sunt recunoscuți drept „a doua familie regală a României”. De altfel, cea mai celebră membră a familiei Cuza este Magda Cuza, fiica lui Alexandru Constantin Cuza. Ea, împreună cu restul membrilor familiei, au părăsit România în anii ’30.
Potrivit istoricilor, Alexandru Ioan Cuza a cunoscut-o pe Elena, soția sa, în 1844. Deși cuplul nu a avut copii, domnitorul a avut, cu una dintre amante, doi fii pe care i-a crescut tot soția. Primul este Alexandru Cuza (născut în 1861). El a murit în anul 1890, la 29 de ani, în Madrid, capitala Spaniei. A fost înmormântat la Biserica „Adormirii Maicii Domnului” din Ruginoasa, județul Iași. Cel de-al doilea copil al înfăptuitorului Unirii este Dumitru Cuza (născut în 1864). Acesta s-a sinucis în 1888, după ce a aflat că este grav bolnav și nu mai are mult de trăit. Și el este înmormântat tot la Ruginoasa.
sursă foto: Gorjeanul
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro