Cercetătoarea britanică a afirmat, într-o conferință, că lumea ar trebui să fie precaută până când oamenii de știință vor cunoaște mai multe despre caracteristicile tulpinii Omicron.
Nu va fi ultima dată când un virus ne ameninţă viaţa şi mijloacele de existenţă. Adevărul este că următoarea pandemie ar putea fi mai gravă. Ar putea fi mai contagioasă sau mai letală, sau ambele.
Sarah Glibert:
„Nu putem permite ca după o situaţie prin care am trecut prin atâtea să aflăm că pierderile economice enorme pe care le-am suferit înseamnă că încă nu există finanţare pentru a ne pregăti pentru pandemie”, a arătat cercetătoarea.
„Progresele pe care le-am făcut şi cunoştinţele pe care le-am dobândit nu trebuie pierdute”, a mai spus Sarah Glibert.
Cercetătoarea a precizat că proteina spike a tulpinii Omicron conține mutații despre care se știe că fac ca virusul să fie mult mai transmisibil.
„Există modificări suplimentare care pot însemna că anticorpii produși de vaccinuri sau de infecția cu alte variante pot fi mai puțin eficienți în prevenirea infecției cu Omicron. Până vom ști mai multe, ar trebui să fim precauți și să luăm măsuri pentru a încetini ritmul de răspândire a noii variante”, a mai afirmat cercetătoarea britanică.
Cu toate acestea, Sarah Gilbert a precizat că o eventuală reducere a eficienței vaccinurilor actuale nu înseamnă neapărat o reducere a protecției împotriva formelor grave ale bolii și a decesului.
Aceasta a cerut, de asemenea, ca progresul rapid care s-a făcut în privința furnizării de vaccinuri și medicamente în timpul pandemiei să devină normă de bază. Sarah Gilbert consideră că nu există niciun motiv pentru care să nu poată fi dezvoltat un vaccin universal împotriva gripei, pentru a elimina amenințarea pe care o presupune acest virus.
Marea Britanie a înregistrat duminică, 5 decembrie, 86 de cazuri noi de infecție cu varianta Omicron, numărul total de cazuri ajungând până acum, în Regatul Unit, la 246. Cu o zi înainte, guvernul britanic a anunțat că pasagerii care se îndreaptă spre Regatul Unit vor trebui să facă un test COVID înainte de plecare, încercând astfel să limiteze răspândirea noii tulpini.