În primul rând, facem precizarea că, deocamdată, nu există un proiect de lege finalizat și supus de autorități, spre dezbatere publică, așa cum se procedează înainte de adoptarea unui act normativ de o asemenea importanță. Deocamdată, este vorba doar de o intenție/promisiune a actualului guvern, de adoptare a unei noi legi a sistemului unitar de pensii publice, lege care va prevedea, se zice, și o recalculare. Care pensii urmează a fi recalculate, ce elemente se vor avea în vedere la următoarea recalculare a pensiilor  ș.a.m.d, nu se știe.

Creșteri iluzorii

Dar, până atunci, este bine să vedem ce s-a întâmplat cu ultima recalculare a pensiilor, și anume, cea care s-a făcut pe baza Legii nr 192/2015. Legea prevedea că pensionarii ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011 și care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa a I a sau grupa a II-a,  vor beneficia de recalcularea pensiilor. Concret, persoanele în cauză  urmau să benefieze de o creștere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade, după cum urmează: cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în grupa  I  sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale; cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în grupa a II a sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite. Teoretic, toate aceste pensii ar fi trebuit să crească semnificativ, atâta vreme cât creștea, în mod substanțial, punctajul anual.

Muncă în zadar

Și, zeci de mii de funcționari, de la casele de pensii din toată țara, au luat la mână dosar cu dosar. Numai că procedura de calcul a fost de așa manieră gândită, încât, prin împărțirea punctajului total rezultat la un număr mai mare de ani reprezentând stagiul complet de cotizare (adică, la 35 de ani, cât e stagiul actual, în loc de 30 la bărbați și 25 la femei, cât erau stagiile la momentul pensionării celor vizați), era “la mintea cocoșului” că vor rezulta pensii mai mici.

Așteptări înșelate

Ca urmare, așa cum relatam recent, sub titlul “Recalcularea pensiilor, o cacealma sinistră”, cei care se așteptau ca, în urma recalculării, să primească bani mai mulți pentru anii lucrați în grupe, au luat o mare țeapă. Practic, din datele centralizate la nivelul Casei Naționale de Pensii Publice, la data de 12.10.2017, reieșea că, până la data respectivă, fuseseră emise 31.637 de decizii de recalculare, din care, doar 6.462 de decizii au condus la creșterea pensiilor. Și, cam acesta a fost și rezultatul final. Așadar, doar circa 20 la sută din pensiile recalculate au crescut (CNPP nu preciza și ce creșteri s-au înregistrat, însă, din datele furnizate de cititorii noștri, creșterile au fost, în cele mai multe cazuri, foarte mici), în timp ce 80 la sută din pensii au ascăzut, în urma recalculării. Este adevărat că, potrivit legii, în cazul în care, în urma recalculării a rezultat o pensie mai mică, a rămas în plată pensia anterioară. Cu alte cuvinte, nicio pensie nu a scăzut. Și atunci, la ce bun toată tevatura cu recalcularea? Să sperăm că, de această dată, dacă, într-adevăr, va avea loc următoarea recalculare a pensiilor, cei vizați nu vor lua aceeași țeapă sinistră.

Citește și: : Recalcularea pensiilor, o cacealma sinistră! În urma recalculării, 80 la sută din pensii au scăzut

 
 

Urmărește-ne pe Google News