Angelo Scola a fost episcop de Grosseto la 50 de ani, patriarh al Veneţiei, la 61 de ani, şi arhiepiscop de Milano, la 69 de ani. Ultimele două poziţii, foarte prestigioase, au dat Bisericii cinci din cei nouă pontifi ai secolului XX.
Niciunul dintre aceştia nu a deţinut însă ambele funcţii, precum Angelo Scola. Mai degrabă impunător fizic, Angelo Scola nici nu simte că are 71 de ani, cu excepţia unei dureri de cap severe şi un pic de artrită la arătătorul de la mâna stângă. Ţine cu echipa Milan şi are o predilecţie pentru fotbalistul Kaka. Nu are celular, dar este foarte activ pe noile media: un site cu numele său, o pagină de Facebook, mai degrabă pustie, o activitate discretă pe Twitter.
Săptămâna aceasta, şi revista creştină franceză „La Vie”, parte a grupului „Le Monde”, l-a creditat pe Angelo Scola cu şanse foarte mari de a fi ales Papă. „La Vie” l-a descris în felul următor pe Angelo Scola: „Ca şi Benedict al XVI-lea, actualul arhiepiscop de Milano provine dintr-o familie modestă: Angelo Scola a fost mereu mândru că a venit pe lume într-o familie „foarte săracă” şi că a crescut în 35 de metri pătraţi împreună cu fratele său. Părinţii lui formau „o pereche minunată”. Mama lui Angelo Scola era o femeie foarte credincioasă, iar tatăl său, şofer de camion, activist socialist.
S-a numărat printre fondatorii revistei „Communio”, alături de teologul elveţian Hans Urs von Balthasar. Este pasionat şi de politică şi de probleme sociale, fiind iniţiatorul, pe când era patriarh al Veneţiei (2002-2011), al unui „think tank” de dialog cu islamul, numit Oasis, asociat cu un pol de cercetări, Studium Generale Marcianum.
Trecând într-un domeniu mai prozaic, Scola are un restaurant low cost pentru turişti. Angelo Scola este un apropiat al mişcării Comuniune şi Eliberare, foarte influente în Italia, îndeosebi în viaţa politică. Este autorul „Misterului căsătoriei (Cuvânt şi Tăcere)”, culegere de sfaturi pe care le-a dat în vremea când era profesor de teologie şi antropologie la institutul Ioan-Paul al II-lea de studii asupra familiei şi căsătoriei. Scola insistă în carte asupra importanţei teologice a diferenţei dintre bărbat şi femeie şi a familiei ca loc de împlinire a dorinţei.”
Citeşte şi: O lume întreagă îl AŞTEAPTĂ! Mai este o zi până la începerea ALEGERII NOULUI PAPĂ. Vezi cine sunt CARDINALII FAVORIŢI!