Pentru a-și întări pretențiile în Marea Chinei de Sud, Filipine a eșuat în mod deliberat, în 1999, o navă de debarcare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pe un banc de nisip, pe jumătate scufundat, transformând vasul în avanpost al marinei filipineze.

BRP Sierra Madre, care a rămas de atunci pe reciful Second Thomas Shoal, situat în Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud, a devenit acum epicentrul escaladării tensiunilor dintre Filipine și China și o capcană care ar putea atrage Statele Unite într-un conflict armat în Pacific, spun oficialii și analiștii din domeniul securității.

China revendică marea majoritate a Mării Chinei de Sud și, în ultimele luni, și-a intensificat eforturile de a împiedica Filipinele să furnizeze provizii personalului de la bordul navei Sierra Madre.

Analiza datelor de urmărire a navelor și a înregistrărilor video din ultimul an arată că navele gărzii de coastă și ale miliției chineze s-au ciocnit în mod repetat cu navele filipineze de aprovizionare. De asemenea, navele chineze au folosit din ce în ce mai des tunuri de apă de la mică distanță, uneori avariind navele filipineze și rănindu-i pe marinarii acestora.

Orice escaladare suplimentară, avertizează oficialii occidentali și filipinezi, ar putea duce la un conflict deschis.

Campionii traseismului politic din listele pentru alegerile parlamentare. Partidele le favorizează eligibilitatea în detrimentul candidaților noi
Recomandări
Campionii traseismului politic din listele pentru alegerile parlamentare. Partidele le favorizează eligibilitatea în detrimentul candidaților noi

Oficialii administrației Biden au subliniat că un atac armat asupra unei nave militare filipineze, precum Sierra Madre, ar declanșa un răspuns militar american în conformitate cu un tratat de apărare reciprocă din 1951. Președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a declarat, după întâlnirea de la Washington cu președintele Biden, care a avut loc la începutul acestei luni, că uciderea unor membri ai serviciilor filipineze de către o putere străină ar fi, de asemenea, un motiv pentru a invoca tratatul.

China și-a petrecut ultimele trei decenii extinzându-și prezența în Marea Chinei de Sud, o cale navigabilă strategică prin care trece o treime din transportul maritim mondial, potrivit Națiunilor Unite (ONU). Este posibil ca Beijingul să nu aibă intenția de a declanșa un război aici, spun analiștii, dar confruntările repetate pe mare între nave au crescut potențialul unor accidente fatale și pot declanșa un posibil răspuns din partea SUA.

La această incertitudine se adaugă întrebarea ce vor face autoritățile filipineze cu vasul Sierra Madre, lung de 100 de metri, care nu mai este în stare să navigheze și care s-a degradat grav după zeci de ani de expunere la intemperii. Chinezii spun că înlocuirea navei cu o structură permanentă este inacceptabilă. Dar, în interviuri, înalți oficiali filipinezi au declarat cu emfază că nu vor renunța la controlul asupra recifului Second Thomas Shoal.

Hoție la Castelul Peleș. „POS-ul nu mai funcționează, se poate plăti doar cash”. Ce ar trebui să verifice Corpul de Control al Ministerului Culturii
Recomandări
Hoție la Castelul Peleș. „POS-ul nu mai funcționează, se poate plăti doar cash”. Ce ar trebui să verifice Corpul de Control al Ministerului Culturii

Niciodată în ultimele decenii tensiunile geopolitice din Marea Chinei de Sud nu au atins o stare atât de prelungită și precară ca în ultima vreme în contextul situației de la Second Thomas Shoal, a declarat Harrison Prétat, director adjunct al Asia Maritime Transparency Initiative (AMTI) din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Disputa asupra acestui banc de nisip – unul dintre zecile de insule și recifuri contestate – face parte dintr-o competiție din ce în ce mai periculoasă între țările care se învecinează cu Marea Chinei de Sud pentru suveranitatea asupra acestor ape strategice și pentru controlul energiei și al altor resurse care se află sub ele.

Pe măsură ce China, sub conducerea liderului Xi Jinping, a devenit din ce în ce mai agresivă în urmărirea pretențiilor sale, țările din Asia de Sud-Est, precum Filipine, Vietnam și Malaezia, au luat măsuri – unele în public, altele în mare parte „sub radar” – pentru a-și afirma pretențiile și pentru a-și urmări propriile interese economice, ceea ce ar putea aduce regiunea mai aproape de război decât oricând în ultimii ani.

Înainte de fiecare misiune de reaprovizionare a Sierra Madre, președintele Ferdinand Marcos este informat, au declarat oficialii filipinezi, la fel ca și ambasadorul SUA în Filipine, potrivit oficialilor americani. Statele Unite și-au mărit în mod semnificativ desfășurarea de militari ai Marinei în Filipine ca răspuns direct la situația navei Sierra Madre, a declarat un oficial al Departamentului de Stat al SUA. După asediul de la Marawi din 2017, când rebelii afiliați Statului Islamic (ISIS) au cucerit un oraș din sudul Filipinelor, Statele Unite nu au oferit nicicând un sprijin atât de extins pentru o operațiune militară filipineză, a precizat oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, deoarece nu a fost autorizat să vorbească public pe această temă.

Mama copilului de 3 ani mort în accidentul provocat intenționat de soțul ei a văzut în direct tragedia: „Tati, tati nu mai mâna maşina”
Recomandări
Mama copilului de 3 ani mort în accidentul provocat intenționat de soțul ei a văzut în direct tragedia: „Tati, tati nu mai mâna maşina”

Pentru mulți actuali și foști oficiali din Filipine, comportamentul chinezilor în legătură cu reciful Second Thomas Shoal, pe care ei îl numesc Ayungin Shoal, a devenit un simbol al proiecției tot mai sfidătoare a puterii Beijingului. Orlando Mercado, un fost secretar filipinez al apărării, a numit-o „cea mai mare și mai grafică ilustrare a intimidării”. Roy Trinidad, un purtător de cuvânt al marinei filipineze, a declarat că este o demonstrație a ambițiilor „expansioniste” ale Chinei.

„Ceea ce se întâmplă în Marea Filipinelor de Vest este doar un microcosmos a ceea ce vrea să facă China în lume”, a adăugat Trinidad, folosind denumirea filipineză pentru apele pe care Manila le revendică.

Ambasada chineză din Filipine a refuzat să facă precizări, invocând un comunicat anterior în care se afirma că Filipine a încălcat suveranitatea Chinei. „Cerem ca Filipine să remorcheze nava de război”, scria în acest comunicat. Până când aceasta va fi îndepărtată, preciza comunicatul, Beijingul va „permite” misiuni de reaprovizionare numai dacă „Filipine informează China în avans și după ce se efectuează o verificare la fața locului”.

Grupurile de cercetare afirmă că Beijingul are sute de nave desfășurate în Marea Chinei de Sud care pot acționa în orice moment – un amestec de gărzi de coastă și miliții maritime, care sunt nave finanțate de guvern și înregistrate pentru pescuit comercial, dar folosite pentru a stabili prezența Chinei în apele disputate. Aceste nave „roiesc” de ani de zile în jurul Sierra Madre, dar au început să se înmulțească în 2023, potrivit datelor de localizare a navelor urmărite de AMTI. În 2021, China a desfășurat, în medie, doar o singură navă de fiecare dată când Filipine a efectuat una dintre misiunile sale de reaprovizionare, care sunt efectuate de către ambarcațiuni civile pe care se află personal al marinei. Până în 2023, media a sărit la 14. În timpul unei misiuni din decembrie anul trecut, cercetătorii au găsit cel puțin 46 de nave chinezești care patrulau în jurul Second Thomas Shoal.

În timpul misiunii de reaprovizionare din 10 decembrie, navele chineze, cu baza în mare parte pe reciful Mischief Reef din apropiere, au încercat să formeze o „blocadă” la o distanță mai mare decât înainte de Second Thomas Shoal, a declarat Ray Powell, directorul SeaLight de la Centrul Gordian Knot pentru inovare în domeniul securității naționale de la Universitatea Stanford. Navele chineze „au făcut ca apropierea să fie cât mai tensionată și mai dificilă posibil”, a arătat el.

Înregistrările video din acea zi arată că, în momentul în care una dintre cele patru nave filipineze, M/L Kalayaan, a început să se apropie de Second Thomas, două nave chineze semnificativ mai mari s-au oprit de o parte și de alta a acesteia, iar una dintre ele a tras cu un tun de apă. Motorul navei M/L Kalayaan a fost avariat și a trebuit să fie remorcată înapoi la țărm, potrivit oficialilor filipinezi. Nava nu a putut ajunge la Second Thomas, deși o altă navă filipineză, Unaizah May 4, a reușit să treacă.

Cândva rară, utilizarea tunurilor cu apă a devenit o rutină începând din decembrie. În timpul unei misiuni de reaprovizionare din 5 martie, două nave chineze au folosit tunuri de apă la câțiva metri de o navă filipineză, rănind patru marinari aflați la bordul acesteia.

China acuză de luni de zile Filipine că transportă în secret materiale de construcție pe Sierra Madre în încercarea de a „ocupa permanent” reciful Second Thomas. Oficialii filipinezi neagă acest lucru. Din octombrie anul trecut, Filipine a efectuat „reparații superficiale” la nava Sierra Madre, pentru ca soldații săi să poată fi găzduiți mai bine acolo, dar nu a construit un nou avanpost, spun oficialii.

Având în vedere că mai multe nave filipineze de aprovizionare au fost avariate și că îngrijorările legate de escaladarea violențelor sunt din ce în ce mai mari, oficialii filipinezi spun că au regândit modul cel mai bun de desfășurare a misiunilor. „Nu ne vom lăsa descurajați”, a declarat purtătorul de cuvânt al marinei filipineze. Dar nici chinezii nu se vor speria, spun analiștii din domeniul securității.

Foto: Profimedia Images

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Marica13   •   27.04.2024, 12:31

Nici la chinezi nu le mai ajunge pământul

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cod galben de ninsori şi viscol în 11 judeţe, până marți seara. Zonele vizate de vreme rea. HARTĂ
Știrileprotv.ro
Cod galben de ninsori şi viscol în 11 judeţe, până marți seara. Zonele vizate de vreme rea. HARTĂ
Wow, ce vilă superbă și-a cumpărat Angela Similea acum! Și-a vândut conacul după problemele cu bani, însă noua ei casă a făcut furori, mai ales după renovare! Mulți și-au dat coate
Viva.ro
Wow, ce vilă superbă și-a cumpărat Angela Similea acum! Și-a vândut conacul după problemele cu bani, însă noua ei casă a făcut furori, mai ales după renovare! Mulți și-au dat coate
Cum arată soția și fiica lui lui Mihai Gâdea. Sunt superbe și parcă sunt surori. Cine este misterioasa Agatha Kundri Memete, soția realizatorului de la Antena 3
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată soția și fiica lui lui Mihai Gâdea. Sunt superbe și parcă sunt surori. Cine este misterioasa Agatha Kundri Memete, soția realizatorului de la Antena 3
Orașul din timpul Imperiului Roman aflat acum în Vestul României pe care l-ar putea vizita turiștii în curând. Aici s-au făcut mai multe descoperiri spectaculoase
FANATIK.RO
Orașul din timpul Imperiului Roman aflat acum în Vestul României pe care l-ar putea vizita turiștii în curând. Aici s-au făcut mai multe descoperiri spectaculoase
Gigi Becali, reacție odioasă la GSP Live, după ce Dawa a fost acuzat că și-ar fi agresat soția: „Când te bate la cap, îi mai scapi și câte o «domestică»”
GSP.RO
Gigi Becali, reacție odioasă la GSP Live, după ce Dawa a fost acuzat că și-ar fi agresat soția: „Când te bate la cap, îi mai scapi și câte o «domestică»”
Adrian Mutu, dezvăluiri despre relația cu soția lui, Sandra. Locul neașteptat în care a cerut-o de soție: „Ori la balamuc ori la…”
Elle.ro
Adrian Mutu, dezvăluiri despre relația cu soția lui, Sandra. Locul neașteptat în care a cerut-o de soție: „Ori la balamuc ori la…”
Ana Baniciu, fiica lui Mircea Baniciu, a renovat casa bunicii ei, din 1927, iar acum le-a arătat tuturor cum a ieșit. Rezultatul e spectaculos! / GALERIE FOTO
Unica.ro
Ana Baniciu, fiica lui Mircea Baniciu, a renovat casa bunicii ei, din 1927, iar acum le-a arătat tuturor cum a ieșit. Rezultatul e spectaculos! / GALERIE FOTO
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
A intrat pe contrasens pentru a se răzbuna pe iubită şi şi-a ucis fiul de 4 ani. Planul bolnav al şoferului care a făcut măcel în Suceava
Observatornews.ro
A intrat pe contrasens pentru a se răzbuna pe iubită şi şi-a ucis fiul de 4 ani. Planul bolnav al şoferului care a făcut măcel în Suceava
Horoscop 12 noiembrie 2024. Balanțele se simt tulburate astăzi, din mai multe motive, cele din mediul de la serviciu sau problemele de sănătate
HOROSCOP
Horoscop 12 noiembrie 2024. Balanțele se simt tulburate astăzi, din mai multe motive, cele din mediul de la serviciu sau problemele de sănătate

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI