Autoritățile precizează însă că sunt șanse mici ca acestea să reprezinte un risc pentru sănătatea umană.

„Chiar dacă un virus este detectat în laptele crud, este de aşteptat în general ca pasteurizarea să elimine agenţii patogeni până la un nivel care nu prezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor”, au explicat reprezentanții FDA.

„Analize suplimentare sunt în curs de desfăşurare pentru laptele de pe rafturile magazinelor din întreaga ţară. De asemenea, se lucrează pentru a evalua orice diferenţiere potenţială pentru diferite tipuri de produse lactate (de exemplu, lapte integral, smântână)”, a dat asigurări agenția americană.

Totodată, experții fac „studii de viabilitate a ouălor”, în cadrul cărora injectează un eşantion într-un ou de găină embrionat pentru a verifica dacă un virus activ se replică.

Un focar de gripă aviară înalt patogenă A(H5N1) a apărut, la începutul lunii aprilie, printre efectivele de vaci de lapte din SUA, virusul fiind contractat și de o persoană care a avut simptome ușoare. De asemenea, animalele nu au suferit forme grave ale bolii.

Virusul gripei aviare a fost depistat și în laptele crud, motiv pentru care oamenii sunt sfătuiți de autorități să nu îl consume.

În actualul val de gripă aviară, milioane de păsări au murit din cauza tulpinei H5N1.

Foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News