Istoricul pregătește un film despre atrocitățile comise în urmă cu 80 de ani la Iași.
„În cele patru fotografii se văd gropile comune de la Iași, Podu Iloaiei, Târgu Frumos și Roman. Imaginile care arată magnitudinea crimei din iunie-iulie 1941 au fost luate cu drona, pentru un film despre pogromul de la Iași pe care l-am făcut pentru TVR (Zgomotul și furia. Pogromul de la Iași, realizat împreună cu Teodora Drăgoi)”, notează Adrian Cioflâncă în postarea de pe Facebook.
Pe amplasamentele gropilor comune au fost ridicate monumente funerare.
„Au fost măcelăriți ca «vitele duse la tăiere»”
Unul dintre cele mai mari monumente existente se află în Iași, la Cimitirul Evreiesc. Acolo sunt adunate rămășițele celor mai mulți dintre cei peste 13.000 de evrei care au fost uciși pe străzile orașului și în „trenurile morții”, la sfârșit de iunie 1941.
Ansamblul este format din 12 lespezi mari, care se pot observa și în imaginea din dronă, și este amplasat în partea vestică a Cimitirului evreiesc, lângă o zonă dedicată evreilor care au murit în Primul Război Mondial.
Alături se află și un monument ridicat după ce, în 2010, au fost identificate într-o groapă comună de lângă Iași cadavrele a 36 de evrei uciși de armată.
Pe placa comemorativă amplasată în cimitirul din Iași stă scris:
„Pe aceștia îi plângem. Miile de frați, cei dragi și iubiți, membri ai comunității evreilor din Iași, rabinii și învățații, conducătorii și slujbașii, oameni ai spiritului și ai muncii cu brațele, bărbați, femei și copii, sfinți și neprihăniți. Care au fost uciși de către nelegiuiți, antisemiți, rasiști, fasciști, între 29 iunie și 2 iulie 1941. Au fost măcelăriți ca «vitele duse la tăiere» și «soarele s-a rușinat și pălita luna» la nelegiuirile făptuite pe străzile orașului devenit orașul măcelului”.