“Ori plătești banii ăștia, 6.000, să-ți fac laparoscopie, ori am să te tai ca pe un porc”, Din ce trăiți? Cât puteți să-i dați unui doctor?” sau, ironic, “ Să mă anunțați când o să-l omor pe Papă” – iată doar câteva dintre expresiile cu care urologul clujean Mihai Lucan a ținut capul de afiș în media în ultima vreme.

Până să fie acuzat de delapidare, de tentativă de omor  și de favorizarea vedetelor, Mihai Lucan era perceput ca unul dintre cei mai buni specialiști în transplant renal din România. În 1995, a devenit șeful Centrului de Transplant Renal Cluj-Napoca, iar în 1999, directorul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj. În aprilie 2005 a fost numit și șeful Oficiului Regional de Transplant Cluj. Cu alte cuvinte, avea ultimul cuvânt în tot ceea ce ținea de necesarul de organe, prioritatea oferirii acestora sau execuția propriu-zisă a transplantelor.

Scandalul uriaș ce-l are ca actor principal și care a afectat întreaga comunitate medicală a izbucnit la finalul lunii decembrie: atunci, medicului Lucan i-a fost percheziționată casa, el însuși a fost ridicat de mascați și i-au fost aduse acuzații grave, precum tentativă de omor, luare de mită, creare de grup infracțional organizat prin care a delapidat statul cu peste un milion de euro.

Un val de plângeri și denunțuri a căzut apoi asupra medicului. Cel mai important denunțător este Emanuel-Dumitru Ungureanu, deputat USR. Acesta îl acuză pe Mihai Lucan de luare de mită, că ar fi creat o rețea mafiotă și că ar fi făcut transplanturi de rinichi după o listă de priorități stabilită de el. Transplanturile s-ar fi făcut la clinica privată a medicului, unde se folosea aparatura, instrumentarul și alte rechizite medicale din spitalul de stat. Astfel s-ar fi produs acel prejudiciu de un million de euro adus statului.

În poveste au apărut apoi și alte nume cunoscute: fostul și actualul primar de la Cluj, Gheorghe Funar și Emil Boc, ministrul sănătății Florian Bodog, actorul Alexandru Arșinel și muzicianul Victor Socaciu. Aceștia fie ar fi beneficiat de tratamente preferențiale din partea medicului Lucan, fie au contribuit la stabilitatea, evoluția și imunitatea activităților ilegale ale doctorului. Primarii și ministrul au respins public acuzațiile.

Acuzația de tentativă de omor se referă la faptul că Mihai Lucan ar fi secționat cu bisturiul în mod voit și conștient artera renală a unui pacient al altui medic, dr. Suciu, cu care se afla într-o situație de adversitate profesională. Scopul era să saboteze reușita operației celuilalt medic, cu prețul vieții pacientului.

Mihai Lucan ar putea suferi de Complexul Zeus: «E un soi de egocentrism, de senzație ca ești Dumnezeu pe pământ» 

“În acest moment, nu există un verdict definitiv de vinovăție dat de o instanță, însă dacă acuzațiile aduse medicului Lucan se vor dovedi adevărate, avem de-a face, din punct de vedere psihologic, cu un medic căruia timpul i-a diminuat până la dispariție capacitatea de empatie. Lipsa empatiei ca urmare a unei imunizări emoționale e rezultatul unui proces prin care trec uneori medicii. Sunt oameni care au văzut multă durere, suferință, boală sau disperare la viața lor, iar după o vreme au devenit imuni la ele. Este cel mai periculos punct în care poate ajunge un medic. Dacă acestă lipsă de empatie se suprapune peste un cult al personalității care anulează cultul caracterului, se ajunge la ceea ce în psihologie se numește Complexul Zeus. Acesta se referă la senzația de superioritate pe care o persoană o simte față de alți oameni; în consecință, îi tratează pe aceștia fără respect, ca pe niște inferiori, sau vede în ei niște surse de venit. E un soi de egocentrism, de senzație ca ești Dumnezeu pe pământ. Odată cimentată în minte, acestă atitudine se schimbă foarte greu. Uneori, nici amenințarea încarcerării și nici măcar încarcerarea propriu-zisă nu o schimbă. Acest complex ar explica de ce medicul face declarații care nu au legătură cu acuzațiile și dă replici pline de tupeu când e întrebat de cazul său – «Să mă anunțați când o să-l omor pe Papă» a fost unul dintre răspunsurile sale la ieșirea din clădirea unde era interogat. Este o încercare de a minimiza acuzațiile concrete, prin accentuarea prestigiului profesional anterior. Nu puține sunt cazurile în care chiar acest prestigiu profesional de excepție duce în timp la trufia, aroganța și infatuarea de care dau dovadă unii medici români, în special seniorii. E trist că tocmai reușitele profesionale de excepție îmbolnăvesc un om de Complexul Zeus. În cazul medicilor, acest complex anulează etica profesională și jurământul lui Hipocrat”, a declarat psihologul Cezar Laurențiu Cioc.

Psiholog Cezar Laurențiu Cioc, specialistul LIbertatea

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News