Patrulele de jandarmi au intervenit de cinci ori, în restul cazurilor, animalele părăsind locurile pe care apelanţii le-au indicat, a indicat Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita.
În cazul unui urs a cărui prezenţă s-a confirmat lângă localitatea Racu, jandarmii au asigurat zona, iar echipa de intervenţie constituită conform legii a decis împuşcarea animalului şi a acţionat pentru alungarea unor urşi care au fost observaţi în localităţile Liban, Lupeni şi Miercurea-Ciuc.
De altfel, la Miercurea-Ciuc se semnalează în mod frecvent prezenţa unor urşi în apropierea oraşului, care sunt monitorizaţi permanent şi alungaţi înspre zonele împădurite.
Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Bela, a declarat presei că în cursul zilei de joi va avea loc o acţiune de alungare a urşilor din zona unde, în data de 18 mai, se va desfăşura marele pelerinaj de Rusaliile Catolice.
„Avem mai mulţi urşi care umblă în preajma oraşului. De vreo trei săptămâni, aproape zilnic, noaptea stăm la pândă, dacă pot să zic aşa, în caz că vine ursul să putem alunga sau să putem reloca. Şi acum chiar autorităţile, colegii de la jandarmerie, medicul veterinar, vânătorii, primarul sau viceprimarul, ne jucăm de-a v-aţi ascunselea în fiecare seară în preajma oraşului, ceea ce după părerea mea nu e normal”, a spus Bors Bela.
Oficialul ciucan a precizat că „în fiecare seară, de la ora nouă până noaptea, suntem în şaua Şumuleu şi joi dimineaţa sau joi seara o să organizăm şi o acţiune de alungare a urşilor din pădurea Şumuleu, ca să nu avem neplăceri în timpul sărbătorii”.
Acesta consideră că urşii care vin în localităţi nu se vor mai întoarce în pădure pentru a-şi căuta hrana şi că ar trebui să existe posibilitatea ca aceste animale să fie eliminate.
„Imediat cum un animal sălbatic intră în incinta oraşului, ar trebui să avem la îndemână posibilitatea de a-l elimina. Fiindcă aceşti urşi, care sunt animale sălbatice şi vin la tomberoane, nu mai mănâncă din pădure. În fiecare seară o să vină şi o să revină. Şi în anul curent deja m-am întâlnit de mai multe ori cu urşii decât am avut ocazia să mă întâlnesc cu prietenii mei”, a continuat Bors Bela.
Din datele furnizate de Biroul de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, de la începutul anului, la dispeceratul instituţiei au fost primite 89 de apeluri prin intermediul numărului de urgenţă 112 prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite din mai multe localităţii ale judeţului, în toate cazurile fiind trimise patrule de jandarmi la faţa locului.
FOTO: Hepta