„Suntem indignați că, în loc să se protejeze mediul, se distruge fondul cinegetic!”
Apelul în favoarea urșilor a fost adresat către Ministerul Mediului și Pădurilor în urma evenimentelor care au avut loc în zona Moroieni-Pietroșița, din județul Dâmbovița, unde un urs a ucis un braconier care încerca să îl captureze, iar altul a furat un porc dintr-o gospodărie. Asociația Cuțu-cuțu (cutu-cutu.ro) cere ministerului ca urșii din această zonă să nu fie împușcați, cei care atacă să fie tranchilizați și mutați într-o rezervație (gen rezervația de urși de la Zărnești, care dorește să-l preia). Asociația se arată indignată de faptul că, în loc să fie protejat, ursul, specie pe cale de dispariție în România, este torturat și hăituit.
Să fie vânduți și relocați, nu împușcați!
Împușcarea urșilor nu reprezintă soluția cea mai bună – se susține în apel. Iată considerentele:
• România este unul dintre ultimele state din Europa (poate chiar ultimul) care mai are urși bruni în libertate.
• Excepție făcând ursul turbat, ceilalți urși nu s-au dovedit a fi bolnavi de turbare.
• Ursul care a fost prins în capcană de către braconier era doar un animal torturat, care s-a apărat, și nu un animal care a atacat. În ultimul caz, ursul nu era turbat.
„Obligația Ministerului Mediului este aceea de a proteja mediul!”
• „Dacă ursii s-au înmulțit prea mult în România, și dacă unele state sunt depopulate de urși, în loc să-i împușcam propunem ca soluție să-i vindem altor țări pentru câteva mii de euro/ursul, în felul acesta populând alte state cu urși liberi și ajutând bugetul statului român.”
• „O altă soluție pentru habitatele suprapopulate de urși ar fi relocarea în habitate mai puțin aglomerate din țară.”
• „Este, de asemenea, foarte important că ei să aibă la dispoziție spațiu suficient, specific nevoilor etologice (adeseori spațiul lor este insuficient).”
• „Mai facem un apel către factorii de răspundere și către cei de control pentru a fi hrănite mai bine animalele de pe fondul de vânătoare. Dacă nu au suficientă mâncare ursii își părăsesc habitatul și coboară în sate.”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro