„KJ1 era un specimen periculos”, a declarat autoritatea locală, adăugând că ursoaica a intrat în contact cu oamenii de şapte ori, inclusiv în incidentul în care a fost rănit turistul francez care făcea jogging.

Decizia a stârnit proteste din partea grupurilor pentru drepturile animalelor şi critici din partea ministrului mediului din Italia.

„Uciderea urşilor individuali nu este soluţia la problemă”, a declarat ministrul Gilberto Pichetto Fratin, adăugând că i-a comunicat liderului local Fugatti punctul său de vedere.

Gilberto Pichetto Fratin a mai precizat că Italia plăteşte preţul pentru că a folosit imaginea ursului pentru a promova regiunea în rândul turiştilor şi că sterilizarea este o modalitate mai bună de a rezolva problema.

Organizaţia Internaţională pentru Protecţia Animalelor (OIPA) a declarat că ursoaica avea în jur de 22 de ani şi avea trei pui care acum trebuie să se lupte să supravieţuiască pe cont propriu.

„Animalele sunt fiinţe simţitoare care trebuie respectate şi îngrijite şi nu obiecte care trebuie îndepărtate”, a afirmat OIPA într-o declaraţie, acuzându-l pe Fugatti că urmăreşte o strategie „antiurşi”.

Zona din jurul oraşului Trento, care a fost repopulată cu urşi începând din 1999 în cadrul unui program finanţat de UE, a înregistrat mai multe atacuri ale urşilor în ultimii ani, ridicând întrebări cu privire la modul de a realiza o coabitare reuşită cu animalele.

La începutul acestui an, autorităţile din Trento au declarat că o altă ursoaică, care a ucis un alergător în 2023, urma să fie relocată într-un sanctuar din Germania, după ce ordinele de sacrificare a ei au fost blocate de contestaţiile în justiţie ale ecologiştilor.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News