Numarul ursilor din Romania a ajuns la 8.000 de exemplare. Este cea mai mare densitate pe kilometru patrat din toata Europa. Cu toate acestea, numarul masculilor dominanti este foarte mic, deoarece in ultimii 16 ani au fost vanate preponderent exemplarele cele mai mari, adica masculii. Nemaiputand sa intemeieze familii stabile, ursoaicele au inceput sa se imperecheze haotic, intr-un fel de libertinaj sexual, cu masculi foarte tineri si sa renunte la vanatoare, la traditia lor de ursi, in favoarea hranei din tomberoanele de gunoi de langa oras.
Tara noastra are un fond cinegetic invidiat de toate statele europene. La acest capitol stam cel mai bine. Personalitati de prim rang din lumea politica si din cea a afacerilor vin sa petreaca macar o zi la vanatoare, stiind ca pot pleca de aici cu adevarate trofee, fie urs, mistret, cerb, capra neagra sau cocos de munte. Cu toate ca situatia pare roz, nu e nici pe departe asa. Sa luam ca exemplu ursii.
Se stie ca in padurile Romaniei traiesc acum aproximativ 8.000 de exemplare. Pentru a se mentine un echilibru natural al ecosistemelor, anual e vanat un numar bine determinat de exemplare. Stiintific. Cu toate acestea, populatia lor este periclitata de un fenomen straniu. Este vorba despre semidomesticirea acestor animale, in special a femelelor, care au renuntat sa se hraneasca prin vanatoare, asa cum faceau inca de la aparitia speciei, si apropierea lor de zonele urbane, unde mananca resturi menajere din tomberoane. De ce? Oricat ar parea de ciudat, explicatia este una care tine de sexualitate: ursoaicele au inceput sa “preacurveasca”.
Masculii dominanti au fost impuscati
“Vorbim aici despre bulversarea comunitatii acestor animale din cauza unei vanatori irationale, despre care noi am atras atentia de multe ori. Din 1990 pana acum au fost omorate numai animalele mari. Vanatorii straini, care vin si platesc, au pretentia la exemplarele cele mai frumoase, la trofee. Cea mai usoara cale de a obtine un asemenea animal e vanatoarea la nada, primavara, desi acest lucru e ilegal. Se pune un hoit drept capcana langa un foisor in care stau ascunsi vanatorii, animalele flamande si ametite dupa perioada de hibernare vin sa manance, e ochit exemplarul cel mai impozant si este impuscat in plin, fara prea multa bataie de cap. Toata lumea e multumita, si vanatorul, si gestionarul fondului de vanatoare. Asemenea obiceiuri au dus insa la disparitia treptata a masculilor dominanti, cei de 250 – 300 kg”, explica Nicolae Selaru, presedintele asociatiei vanatorilor.
El mai spune ca familiile de ursi au fost intotdeauna inchegate in jurul unui mascul dominant, care pazeste un anumit teritoriu de vanatoare si asigura stabilitatea familiei. Pe toata durata vietii acestui mascul, cele doua sau trei femele care accepta sa stea in preajma lui ii raman fidele. Dar ramase fara masculi dominanti, familiile au devenit instabile. Ursoaicele se imperecheaza cu mai multi ursi foarte tineri, intr-un fel de li-bertinaj sexual, dupa care pleaca si traiesc cu puii in singuratate.
Vanarea unui urs poate costa cat un Logan
Conform datelor oficiale, anul acesta pot fi vanati doar 300 de ursi. In general sunt vizate exemplarele cele mai mari, de 200 – 300 de kilograme. Pentru a impusca un asemenea animal, vanatorul trebuie sa scoata din buzunar o suma frumusica, ce poate ajunge si la 8.000 de euro. Adica ceva mai mult decat pretul unui Logan Laureate 1,4 MPI.
Fenomen similar in Polonia
“Tot din cauza absentei masculilor dominanti, ursoaicele au renuntat la vanatoare si au inceput sa se hraneasca din tomberoanele de gunoi de la marginea oraselor montane, obicei pe care il mostenesc si puii. Din pacate, fenomenul nu poate fi stopat decat prin eliminarea animalelor care s-au semidomesticit. In Polonia a existat un fenomen asemanator si s-a aplicat o lege prin care nu se mai impusca ursii cu o greutate mai mare de 120 de
kilograme”, ne-a explicat Nicolae Selaru.
Animalele s-au invatat sa manance de la oameni
O data cu lasarea serii, ghenele de gunoi din cartierul Racadau, Brasov, au devenit scenele unor adevarate spectacole ai caror protagonisti sunt ursii din padurile ce marginesc cartierul.
Vedeta incontestabila a cartierului este o ursoaica tanara, de aproximativ trei ani, poreclita “Urechioasa”. Este singura care raspunde la chemare si este bine sa ai ceva de mancare, daca ai strigat-o, fiindca vine glont spre oameni sau la masini. “Urechioasa” isi ia singura mierea din borcan, bea apa din bidon si se urca pe capota sau la geam pentru a-si primi portia. Dupa care se asaza ca la fotograf sau se scarpina, parand ca le face o favoare oamenilor care vin foarte aproape si o mangaie, scurt totusi, pe cap. Fotoreporterul Viorel Cucoranu se incumeta chiar sa manance o napolitana in acelasi timp cu ursoaica.