Fără voce din off și fără comentariu, „Fuocoammare” arată în paralel viața zilnică a locuitorilor insulei italiene și pe cea a miilor de migranți care sosesc pe mare, în condiții catastrofale, mulți pierzându-și viața. „Sper că acest film va putea contribui la înțelegerea faptului că nu este normal ca oamenii să moară venind la noi”, a spus Gianfrnco Rosi (foto) pe scena Berlinalei, la primirea premiului, citat de Agerpres. Trofeul i-a fost înmânat de actriţa Meryl Streep, preşedintele juriului competiţiei principale a ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Berlin.
Competiţia principală a Festivalului de Film de la Berlin a inclus 23 de pelicule, dintre care 18 au concurat pentru marile trofee din selecţia oficială. 19 dintre aceste filme au fost proiectate în premieră mondială. În afară de Meryl Streep, din juriul competiţiei principale a Berlinalei 2016 au mai făcut parte Lars Eidinger (Germania), Nick James (Marea Britanie), Brigitte Lacombe (Franţa), Clive Owen (Marea Britanie), Alba Rohrwacher (Italia) şi Małgorzata Szumowska (Polonia).
Pe de altă parte, lungmetrajul „Ilegitim”, în regia lui Adrian Sitaru, a câştigat, la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, trofeul C.I.C.A.E – „Confédération Internationale des Cinémas dArt et dEssai” (Confederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă), unul dintre premiile secţiunii „Forum”, care au fost însă anunţate, sâmbătă după-amiază, înaintea galei de la Berlin.
„Ilegitim”, unul dintre cele mai provocatoare filme româneşti din ultimii ani, spune povestea a doi fraţi (Alina Grigore şi Robi Urs) şi iubirea lor ilegitimă. Un tată medic (Adrian Titieni) şi mai multe denunţuri. O familie în care limita dintre moral şi legal nu a existat niciodată. Nici măcar în cazul unui avort. Din distribuţie fac parte Adrian Titieni, Bogdan Albulescu, Alina Grigore, dar şi actori neprofesionişti din cadrul şcolii de actorie InLight – Robi Urs, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu şi Mihaela Perianu.
Totodată, printre peliculele distinse în cadrul altor secţiuni ale ediţiei din acest an a festivalului şi anunţate înaintea galei de sâmbătă seară s-a numărat şi filmul „O noapte la Tokoriki”, în regia româncei Roxana Stroe. Acesta a primit premiul special pentru cel mai bun scurtmetraj, în valoare de 2.500 de euro, din partea juriului internaţional al secţiunii Generation 14plus. Acţiunea filmului se petrece într-o discotecă improvizată numită „Tokoriki”, unde întregul sat sărbătoreşte majoratul Gianinei. Iubitul acesteia împreună cu Alin urmează să îi facă un cadou neaşteptat, pe care nimeni nu îl va uita. Protagonişti sunt Cristian Priboi şi Iulia Ciochină.
Lista principalelor premii ale Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2016:
Ursul de Aur pentru cel mai bun film – „Fire at Sea/ Fuocoammare”, de Gianfranco Rosi
Ursul de Argint – Marele Premiu al juriului – „Death in Sarajevo”, de Danis Tanović
Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor – Mia Hansen-Løve, pentru „L’avenir”
Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă – Trine Dyrholm, pentru rolul său din „Kollektivet”, de Thomas Vinterbergs
Ursul de Argint pentru cel mai bun actor – Majd Mastoura, pentru rolul din „Inhebbek Hedi”, de Mohamed Ben Attia
Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu – Tomasz Wasilewski, pentru „United States of Love”
Premiul „Alfred Bauer” pentru noi perspective în arta cinematografică – „A Lullaby to the Sorrowful Mystery”, de Lav Diaz
Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj – „Balada de um Batráquio”, de Leonor Teles
Ursul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj – „A Man Returned”, de Mahdi Fleifel
Premiul juriului secţiunii de scurtmetraje (Audi Short Film Award) – „Jin zhi xia mao (Anchorage Prohibited)”, de Chiang Wei Liang
Premiul pentru cel mai bun film de debut: „Inhebbek Hedi”, de Mohamed Ben Attia
Ursul de Argint pentru realizări artistice şi tehnice deosebite – Mark Lee Ping-Bing, pentru „Crosscurrent”.
Foto: reuters.com