Raportul arată că, în astfel de situații, ar trebui instituit „un comandament de urgență la nivel local”, care să poată interveni pentru prinderea în viață a animalelor. Ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, a declarat că în Sibiu nu a existat o procedură pentru convocarea unui comandament de urgență.
„Se reține o responsabilitate a celor care au gestionat din punct de vedere operațional și aici sunt cadre din Ministerul Afacerilor Interne, șeful Poliției municipale Sibiu, în special, pentru că el a fost cel desemnat să coordoneze în teren intervenția și sunt în raportul Corpului de control anumite responsabilități reținute și în sarcina acestui ofițer cu privire la momentul în care s-a decis împușcarea animalului”, a explicat Dragoș Tudorache.
Ursul a fost împușcat când nu mai exista pericol
Dragoș Tudorache a menționat că, potrivit raportului, ursul a fost ucis când „nu mai exista un pericol iminent”, iar la fața locului ajunsese un medic veterinar care ar fi putut tranchiliza animalul sălbatic.
„Era ora la care foarte mulți copii mergeau la școală, deci trebuie înțeleasă întreaga operațiune și în acest context. Asta nu scuză nici într-un fel graba cu care s-a luat decizia finală a împușcării ursului și aici voi cere inspectorului general al Poliției Române să analizeze foarte repede împreună cu conducerea Poliției județene Sibiu care sunt măsurile potrivite în această grabă și acest mod în care s-a finalizat acțiunea”, a spus Dragoș Tudorache.
Totodată, în raport ar exista menționat faptul că s-ar fi încercat acroșarea ursului cu o mașină a Poliției, așa cum a cerut un ofițer superior din cadrul Poliției Municipale Sibiu.
Dragoș Tudorache a anunțat că va discuta cu ministrul Mediului pentru stabilirea unei proceduri și dotarea pentru astfel de situații a Jandarmeriei Române, în cazul în care va prelua aceste competențe.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro