Parlamentarii vor să o întrebe pe von der Leyen despre rolul ei în negocierea unui contract masiv de vaccinuri împotriva coronavirusului, de mai multe miliarde de euro, semnat cu Pfizer în apogeul pandemiei.
„Uniunea Europeană a cheltuit o mulţime de resurse publice în producţia şi achiziţionarea de vaccinuri în timpul pandemiei. Parlamentul are dreptul de a obţine o transparenţă deplină asupra modalităţilor acestor cheltuieli şi a negocierilor preliminare care au condus la acestea”, a spus Van Brempt în comunicat.
Până acum, von der Leyen a evitat întrebările despre ceea ce s-a întâmplat în acele luni cruciale, notează Politico.
Comisia parlamentară pentru COVID-19 a analizat acordul, al treilea şi cel mai mare contract semnat cu Pfizer şi partenerul său german BioNTech, şi a audiat până acum Curtea de Conturi şi ombudsmanul.
În conformitate cu regulile Parlamentului, invitaţia va fi trimisă preşedintelui Parlamentului, Roberta Metsola, care va decide dacă îi va cere lui von der Leyen să participe la audiere. Invitaţia, dacă va fi făcută, nu va avea însă nicio putere legală, iar von der Leyen poate refuza să vină în Parlamentul European pentru a da răspunsuri.
Dar în condiţiile în care solicitările pentru o mai mare transparenţă devin din ce în ce mai puternice, pe măsură ce scandalul de corupţie Qatargate se extinde și cuprinde Bruxelles-ul, von der Leyen ar putea accepta, mai notează Politico.
Parchetul European investighează achiziția de vaccinuri anti-COVID făcută de UE
Achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19 a fost coordonată la nivelul Uniunii Europene. Prin intermediul unor acorduri preliminare de achiziție cu producătorii individuali, Comisia a asigurat dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin, într-un anumit interval de timp și la un preț dat. Ulterior, dozele au fost împărțite statelor membre UE, inclusiv României.
În ianuarie 2021, Ursula von der Leyen a anunțat că cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, nu pot negocia separat contractele de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19: „Singurul cadru în care negociem este în 27. Facem asta împreună şi, pe acest fundament de obligativitate juridică, niciun stat membru nu are permisiunea de a negocia în paralel sau de a avea un contract în paralel”.
În acest context, Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a deschis deja o anchetă asupra contractelor de vaccinuri, fără a spune dacă Ursula von der Leyen este ţinta acesteia.
„Parchetul European (EPPO) confirmă că are o anchetă în curs de desfășurare cu privire la achiziția de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană. Această confirmare excepțională vine după interesul public extrem de ridicat. Nu vor fi făcute publice alte detalii în această etapă”, a transmis instituția în octombrie.
În România, DNA face propria anchetă
La finalul lunii septembrie 2021, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunțat că investighează modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccin anti-COVID, de la declanşarea pandemiei, în contextul în care România a achiziţionat vaccinul anti-COVID în baza contractului unic încheiat de Comisia Europeană.
Procurorii anticorupție au refuzat să ofere detalii, precizând doar că urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă, adică „in rem”, respectiv abuz în serviciu.
Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat în septembrie 2022 că au fost distruse 3 milioane de doze expirate de vaccin anti-COVID și alte 3 milioane „vor fi distruse curând”, din acelaşi motiv. Deocamdată, se pierd „100-200 de milioane de euro”, a spus Rafila.
În octombrie 2022, Mediafax a informat că România va mai primi, potrivit contractului, alte aproape 20 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID, în valoare totală de peste 1un miliard de euro, deşi până în septembrie 2022 au fost folosite doar 17 milioane de doze din cele 94 de milioane achiziţionate încă din iarna lui 2020 conform memorandumurilor succesive semnate de miniştrii sănătăţii.