„În faţa tacticilor hibride ale Rusiei, Republica Moldova a arătat că este independentă, că este puternică şi că îşi doreşte un viitor european”, a remarcat von der Leyen într-un mesaj publicat pe X, în care a felicitat-o şi pe preşedinta în exercițiu Maia Sandu pentru victoria obținută în primul tur al scrutinului prezidenţial.

CE denunță „un amestec fără precedent” din partea Rusiei

„Noi am arătat că votul a avut loc într-un context de amestec şi intimidări fără precedent din partea Rusiei, cu scopul de a destabiliza procesul democratic în Republica Moldova”, a reacționat anterior, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano.

Potrivit lui Stano, interferenţa nu s-a produs doar „în zilele şi săptămânile care au precedat alegerile”, ci a reprezentat o campanie care s-a intensificat mai ales după lansarea invaziei ruse la scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

„Bravo, Republica Moldova! Vă mulțumesc pentru curaj. Mulțumesc, Maia Sandu. Conducerea și curajul dumneavoastră au schimbat parcursul istoriei. Europa este Moldova. Moldova este Europa. Ne vom scrie viitorul împreună”, a declarat și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat la rândul său faptul că opţiunea de aderare a câştigat „în pofida interferenţelor externe evidente” şi a exprimat angajamentul UE de a colabora cu Chişinăul pentru a „garanta” un „viitor european comun”, informează EFE, potrivit Agerpres.

„UE este pregătită să sprijine Moldova şi să lucreze pentru a garanta viitorul nostru european comun în beneficiul tuturor”, a dat asigurări Charles Michel într-un mesaj publicat pe X.

Contre între Kremlin și Maia Sandu

Într-o primă reacție, în noaptea de duminică spre luni, Maia Sandu a denunțat o „fraudă fără precedent” comisă de o „grupare criminală”, referindu-se cel mai probabil la oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde la Moscova de justiția din Republica Moldova după ce a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru jaful bancar.

Maia Sandu a câștigat turul întâi al alegerilor prezidențiale cu 42,45 la sută din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și preferatul Kremlinului, s-a clasat pe locul doi cu 25,98 la sută. Cei doi se vor confrunta în turul al doilea, programat pe 3 noiembrie.

Referendumul privind înscrierea aderării la UE ca „obiectiv strategic” în Constituției a fost câștigat la limită de tabăra DA, cu 50,46 la sută, față de 49,54 la sută pentru NU. Acest referendum nu este obligatoriu în vederea aderării la UE, fiind doar o modalitate de a stabili vectorul de dezvoltare al micului stat situat între România și Ucraina.

Deranjat de acest final Kremlinul s-a legat de rezultatele masive pro-UE venite din diasporă, considerându-le „greu de explicat”. La rândul ei, Maia Sandu a reiterat luni că „dușmanii își doresc o Moldovă divizată, speriată” și că s-a încercat fraudarea alegerilor prin voturi cumpărate dinspre Rusia.

Un ONG din Chișinău denunță cumpărarea voturilor

Pe de altă parte, Institutul Republican Internațional (IRI) din Chișinău a semnalat mai multe nereguli în desfășurarea scrutinelor organizate duminică în Rep. Moldova. „Aceste alegeri au fost fără precedent prin influența străină care s-a exprimat prin cumpărarea voturilor. Mulți dintre cetățenii din Moldova au lucrat împreună cu Ilan Șor și au executat indicațiile lui”, precizează IRI.

IRI a mai constatat „finanțări ilegale ale partidelor politice, atacuri cibernetice asupra instituțiilor de stat din Moldova și alte activități ilegale“. „Această interferență străină, cumpărarea voturilor și implicarea în activitatea comisiilor locale a determinat schimbarea voturilor”, a conchis organizația nonguvernamentală din Chișinău.

 
 

Urmărește-ne pe Google News