„Ziua de mâine marchează o dată importantă: Bulgaria și România se alătură familiei Schengen. Salut eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene și maritime. Acesta este un mare succes pentru ambele țări. Și un moment istoric pentru spațiul Schengen – cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume. Împreună, construim o Europă mai puternică și mai unită pentru toți cetățenii noștri”, a spus Ursula von der Leyen, cu o zi înaintea Air Schengen.

La rândul ei, Ylva Johansson, comisar pentru afaceri interne, a afirmat: „Următorul pas este eliminarea controalelor și la frontierele terestre interne. Discuțiile din cadrul Consiliului vor continua anul acesta. Și vă asigur că aceasta este prioritatea pentru sfârșitul mandatului meu”.

În acest context, Comisia Europeană a transmis că va continua să ofere Consiliului European „tot sprijinul necesar pentru a se asigura că o decizie privind frontierele terestre poate fi luată în cursul anului 2024”.

„Consiliul va trebui să adopte o decizie prin care să stabilească data de la care se vor elimina controalele la frontierele terestre interne dintre Bulgaria, România și celelalte țări Schengen”, se arată în comunicatul CE.

Începând de duminică, 31 martie, românii care merg în țările Schengen nu vor mai fi supuși controlului de frontieră la aeroporturi și porturi. Mai exact, vor putea merge direct la porțile de îmbarcare, fără verificarea documentelor de călătorie la punctele de control ale Poliției de Frontieră. Vor rămâne însă controalele la bagaje.

Statele membre Schengen sunt: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, dar și Elveţia, Islanda, Norvegia şi Liechtenstein, care nu sunt țări membre ale UE.

Aderarea terestră la Schengen, incertă

Consiliul Uniunii Europene a votat pe 30 decembrie 2023, în unanimitate, admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen pe 31 martie 2024 doar cu frontierele aeriene și maritime. Nu există însă un calendar pentru accederea și cu granițele terestre, pentru că Austria se opune în continuare.

Surse guvernamentale au spus în decembrie 2023, pentru Libertatea, că accederea în Schengen terestru nu va avea loc mai devreme de 2025, iar premierul Marcel Ciolacu a susținut că acest lucru se va rezolva la finalul acestui an.

 
 

Urmărește-ne pe Google News