„Vom lucra împreună cu preşedinţia belgiană (a Consiliului UE, n.r.) la o propunere pe care o vom prezenta (…) pentru a reduce povara administrativă” a procedurilor Politicii Agricole Comune (PAC), a declarat președinta Comisiei Europene, după summitul UE desfăşurat la Bruxelles.

Ea a promis că propunerea va fi „gata la timp” pentru viitoarea reuniune a miniştrilor agriculturii ai statelor membre, prevăzută să aibă loc pe 26 februarie la Bruxelles.

„Trebuie să apărăm interesele legitime ale agricultorilor, mai ales în negocierile noastre comerciale, garantând condiţii de concurenţă echitabile în ce priveşte normele”, a mai afirmat Ursula von der Leyen.

Sindicatele agricole europene cer „răspunsuri concrete şi pragmatice” la problemele din sector

Acordul comercial aflat în discuţie cu ţările sud-americane din MERCOSUR este o sperietoare pentru sectorul agricol european, chiar dacă Bruxelles-ul a recunoscut la începutul săptămânii că în acest stadiu „nu sunt întrunite condiţiile” pentru semnarea lui.

În marja summitului UE la care a fost deblocat ajutorul financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, von der Leyen a avut o întâlnire joi după-amiază cu reprezentanţi ai Copa-Cogeca, organizaţie a sindicatelor agricole majoritare în UE, a anunţat șefa Comisiei, pe reţeaua de socializare X.

La întâlnire au luat parte şi şefii guvernelor belgian şi olandez, precum şi delegaţi ai unor organizaţii agricole belgiene.

„UE trebuie să aducă răspunsuri concrete şi pragmatice, departe de ideologie şi de dogmatism”, insistă Copa-Cogeca, care, într-o scrisoare trimisă miercuri Comisiei, avertiza că „poverile economice şi birocraţia îi sufocă pe agricultori”.

Anunţul de joi al Comisiei survine în timp ce mii de manifestanţi veniţi din mai multe ţări şi în jur de 1.200 de tractoare au invadat joi străzile din Bruxelles, ca ecou al furiei din sectorul agricol european.

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News