Publicaţia germană i-a cerut preşedintei Comisiei Europene să prezinte punctele cheie ale celei de-a şasea serii de sancţiuni care va viza Rusia. „Ne uităm în continuare la sectorul bancar, în special la Sberbank, care reprezintă 37% din sectorul bancar rus. Şi, desigur, există problemele legate de energie”, a spus Ursula von der Leyen.
Şefa Comisiei Europene a mai spus că UE lucrează la „mecanisme inteligente”, astfel încât şi petrolul să poată fi inclus în următoarele sancţiuni.
„Ceea ce nu ar trebui să se întâmple este ca Putin să obţină preţuri chiar mai mari pe alte pieţe pentru aprovizionarea care altfel ar merge către UE. Principala prioritate este reducerea veniturilor lui Putin”, a spus ea.
UE a scutit până acum cea mai mare bancă a Rusiei în seriile anterioare de sancţiuni, deoarece aceasta, împreună cu Gazprombank, este unul dintre principalele canale de plăţi pentru petrolul şi gazul din Rusia, pe care ţările din UE continuă să le cumpere în pofida conflictului din Ucraina.
Pe 8 aprilie, UE a adoptat al cincilea set de sancțiuni împotriva Rusiei. Pachetul de sancțiuni este menit „să mărească presiunea asupra guvernului și economiei Rusiei și să limiteze resursele Kremlinului pentru agresiunea” din Ucraina.